EVO KAKO DA ODABERETE PRAVO DRVO ZA OGREV: Ova vrsta GORI kao luda, nemojte praviti greške jer će vas SKUPO KOŠTATI
Grejanje na drva, Foto: Profimedia

pažnja

EVO KAKO DA ODABERETE PRAVO DRVO ZA OGREV: Ova vrsta GORI kao luda, nemojte praviti greške jer će vas SKUPO KOŠTATI

Koje vrste drveta su najbolje za ogrev, a koje su najgore?

Objavljeno:

Ogrevno drvo je ozbiljna stavka u godišnjem kućnom budžetu za mnoga domaćinstva. Zbog toga je veoma važno koje drvo ili pelet odabrati, jer pravilnim izborom možete uštedeti mnogo novca. Evo saveta kako.

Kvalitet drveta zavisi od mnogih faktora kao što su čvrstoća, vlažnost i količina kore. Da bi imalo visoku kalorijsku vrednost, po kojoj se računa kvalitet drveta, ono mora da ima najviše 20 odsto vlage. Da bi se to postiglo, potrebno je da se suši pet do šest meseci pre grejne sezone.

Drva
foto: RINA

Takođe, treba da znate da što je drvo jače, bolje gori. Na primer, kubni metar bukve ima 30 odsto veću kalorijsku vrednost od mnogih četinara. Nikada ne koristite jelu, smrču, bor ili čempres kao glavno ogrevno drvo. Naime, spadaju u meko drvo i sadrže visok procenat smole, zbog čega imaju nižu kalorijsku vrednost. Zapaljena smola stvara mnogo dima i prlja dimnjak, a trupci od ovih vrsta drveta brzo sagorevaju. Preporučuje se da ih koristite samo za paljenje.

Najbolje vrste drveta za ogrev su hrast, bukva, bagrem i grab. Zbog svoje snage imaju visoku kalorijsku vrednost, stvaraju malo dima i dugo zadržavaju toplotu. Ista stvar važi i za pelet – ako uglavnom sadrži neku od navedenih vrsta drveta, on će dugo i kvalitetno goreti.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.