DOKTOR REKAO KOJA JE TEMPERATURA NORMALNA I KADA BI TREBALO DA PIJETE LEKOVE: Svi GREŠE jer se PRERANO leče
Ilustracija, Foto: andriy popov panterhermedia profimedia

morate znati

DOKTOR REKAO KOJA JE TEMPERATURA NORMALNA I KADA BI TREBALO DA PIJETE LEKOVE: Svi GREŠE jer se PRERANO leče

Doktor je objasnio kada bi trebalo da pijete lekove za visoku temperaturu

Objavljeno:

Da li ste se ikada pitali šta se dešava u vašem telu kada imate temperaturu? Zapravo ona zna u velikoj meri da nam pomogne. Zapravo, njena funkcija je da pomaže našem imunom sistemu da se izbori sa infekcijom. To uključuje i automune bolesti kao što su artritis - upalu zglobova.

Naša temperatura tela menja se kroz dan, drugačija je od osobe do osobe, navodi "Live Science". Pa tako mala deca i bebe prirodno imaju veću temepraturu tela, ali kod većine normalnih ljudi prosek iznosi oko 37 stepeni Celzijusa, tačnije 36,59.

Šta se dešava kada imamo povišenu temperaturu?

Hipotalamus, deo mozga, funkcioniše kao termostat. On konstantno kontroliše temepraturu tela i reaguje. Kada imamo infekciju, ćelije imunog sistema detektuju opasne bakterije i viruse. Ovaj mehanizam pokreće pirogene supstance koje povećavaju telesnu temperauturu tela, ističe dr Pol O‘Rurk sa "Džon Hopkins" Univerziteta.

Toplomer
foto: Printscreen/Youtube/nemanjadrobnjak4964

Dodaje da se temepratura smatra povišenom kada dostigne iznad 38 stepeni Celzijusa. Ona se podiže na nekoliko različitih načina. Na primer, naše vene se više kotrantraktuju, te crvenilom i koža nam se upali. Jedan od mogućih razloga zašto se telesna temperatura povećava je taj što je bakterijama i virusima teže da se razmnožavaju.

"Za prosečno dete ili odraslu osobu, verovatno ćete imati temperaturu nekoliko dana, svakako 2-3 dana, bez odlaska kod lekara", rekla je dr Kiti O'Hare, stručnjak sa Univerziteta Djuk.

Ali ako ste zabrinuti zbog svojih simptoma, stručnjaci savetuju da se obratite lekaru i nivo groznice je veoma važan. U zavisnosti od vaših godina, određeni lekovi kao što je ibuprofen mogu da pomognu. Skidanje sloja odeće, hladno tuširanje i ispijanje hladnih tečnosti takođe može da pomogne kod povišene temperature. Podizanje telesne temperature zahteva mnogo napora. Za svaki dodatni stepen Celzijusa, ljudsko telo koristi 10% više energije nego inače. Kao rezultat toga, stručnjaci savetuju da se odmarate kada imate temperaturu.

Bonus video:

05:51

JEZIVE TVRDNJE PUKOVNIKA: UKRAJINA KREĆE U MOBILIZACIJU TRUDNICA, ŠALJU IH NA LINIJU FRONTA! Formirane su posebne ženske jedinice

(Espreso/NajŽena/Slobodanka Ćorić/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.