OVAKO TAMJAN TERA ZLE SILE IZ KUĆE: Redovno morate da KADITE KUĆU, a posebno je važno u KOJOJ RUCI DRŽITE KANDILO
Kađenje kuće, Foto: Printscreen/Youtube/Vrijeme Zabave

pažnja

OVAKO TAMJAN TERA ZLE SILE IZ KUĆE: Redovno morate da KADITE KUĆU, a posebno je važno u KOJOJ RUCI DRŽITE KANDILO

Kandilo bi trebalo da stoji ispred ikone, obavezno se pali na svaki praznik i nedeljom, ali može i da gori bez prestanka

Objavljeno:

Pravoslavni hrišćani veruju da kađenje tera sve negativno, pa je prisutno pri svakom crkvenom obredu, poput liturgija, jutarnjih i večernjih molitvi, kao i tokom obavljanja svih svetih tajni, od krštenja i venčanja. Još od davnina, za kađenje se koriste tamjan i briket, a ranije je to bila smirna.

Srbi veruju kao i svi pravoslavni hrišćani da kađenje kuće tera negativnu energiju, zbog čega se to vrlo često praktikuje.

Kađenje je hrišćanski ritual i podrazumeva čišćenje prostora od svega što je nečastivo. Za kađenje se još od davnina koriste tamjan i briket, a ranije je to bila smirna. Smirnu za kađenje je koristi Isus Hrist, a prema predanju dobio ju je po rođenju, zajedno sa zlatnicima.

Kađenje
foto: Wikimedia

Kađenje tamjanom naziva se beli dim, i služi uklanjanju sila koje nisu poželjne u jednom hrišćanskom domu. Ime beli dim nastalo je kao suprotnost crnom dimu, u koji spadaju paljenje različitih stvari u magijske svrhe, kao i dim cigareta. Prema verovanjima mnogih učenja, ne samo crkvenih, tamjan donosi dobro zdravlje svim ukućanima, pa se kađenje doma preporučuje i iz ovog razloga.

Kada kađenje obavlja sveštenik, u crkvi ili domu svojih parohijana, on kadi ikone i druge crkvene relikvije, kao i prisutne osobe, dok ukućane koji sticajem okolnosti nisu tu spominje u molitvi. Kađenjem ljudi primaju se njihove molitve Gospodu i daje im se osvećenje. Kada je u pitanju stav crkve, tamjan označava podizanje uma i srca vernika ka nebu tokom molitvi.

Kandilo bi trebalo da stoji ispred ikone, obavezno se pali na svaki praznik i nedeljom, ali može i da gori bez prestanka.

Tamjan
Tamjanfoto: Profimedia

Kandilo i plamen simbolizuju svetlost Hristove nauke i svetlost života svetitelja ispred čije ikone se kandilo pali. Ono istovremeno podseća svoje ukućane da žive svetlim i čistim životom.

Svi koji redovno pale kandilo u svom domu znaju kakav uticaj ima ovaj plamen na čitavu atmosferu, ali i raspoloženje svih ukućana, naročito u vreme praznika.

Kako se kadi kuća?

U kadionicu stavite briket, a preko njega zrno tamjana. Upalite šibicom ili upaljačem i kada počne da gori, započnite molitvu. Kadionica se drži u desnoj ruci i prave se njome pokreti ruke kojima se sačinjava znak krsta. Nakon kađenja, kadionicu stavite na posebno mesto u kući. Briket i tamjan simbolizuju ljubav, veru i toplotu duše domaćina.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.