NAUČNICI ISPITALI DA LI KAŠIČICA ZA PRIČEST MOŽE BITI ZARAZNA: Evo šta su PRONAŠLI NA NJOJ
Pričešće, Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

pažnja

NAUČNICI ISPITALI DA LI KAŠIČICA ZA PRIČEST MOŽE BITI ZARAZNA: Evo šta su PRONAŠLI NA NJOJ

Istraživanje sprovedeno u Moskvi otkriva fascinantnu činjenicu koja je iznenadila mnoge naučnike

Objavljeno: 17:52h

Pravoslavna pričest predstavlja svečani čin duhovnog sjedinjenja vernika sa telom i krvlju Gospoda Isusa Hrista. Ovaj sveti obred ima duboko ukorenjeno značenje u pravoslavnom hrišćanstvu i prati ga posebna priprema kako bi vernici dostojno stupili pred svetim darovima.

Mnogi vernici su, posebno u vreme pandemije Korona virusom izbegavali ovu Svetu Tajnu tvrdeći da će se zaraziti. Ali, sada su naučnici iz Moskve konačno stavili tačku na ove tvrdnje ispitujući kašičicu kojom se vrti pričest na viruse

Istraživanje sprovedeno u Moskvi otkriva fascinantnu činjenicu koja je iznenadila mnoge naučnike, a tiče se straha nekih ljudi da se prilikom Svete tajne Pričešča mogu zaraziti, što je posebno izazvalo histeriju u vreme pandemije Korona virusa.

PRIČEŠĆE
foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Međutim, prilikom proučavanja vernika koji se pričešćuju istom kašikom u Hramu, utvrđeno je da kašika ostaje potpuno sterilna, ne sadrži nikakve viruse ili bakterije. Ova činjenica naglašava čudo koje se dešava tokom obreda pričešća, pozivajući i druge vernike da se priključe deljenju Svete Čaše.

Sveta Tajna pričešća, tokom koje vernici primaju Telo i Krv Gospoda Isusa Hrista u vidu hleba i vina, predstavlja vrhunac ljubavi i zajedništva između Boga i čoveka. Ovu Svetu Tajnu ustanovio je sam Gospod Isus Hristos na Tajnoj večeri, prelomivši hleb i delivši ga učenicima, uz reči:

"I kad jeđahu, uze Isus hljeb i blagoslovivši prelomi ga, i davaše učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je tijelo moje. I uze čašu i zablagodarivši dade im govoreći: Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga zavjeta koja se proljeva za mnoge radi otpuštenja grijehova". (Matej 26; 26-28).

Pričešće se priprema tokom najsvetijeg crkvenog bogosluženja, Svete Liturgije. Vernici se postom i molitvom pripremaju za ovaj čin ljubavi i duhovnog sjedinjenja sa Hristom. Za zdrave vernike, post je stroži, dok bolesnici imaju blaži režim posta. Sveštenik, pre davanja Svetog pričešća, ispoveda vernike i vrši duhovnu pripremu.

PRIČEŠĆE
foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Pored posta, pripremanje za pričešće podrazumeva i uzdržavanje od rđavih i zlih dela, izmirenje sa svima sa kojim je neko u zavadi, činjenje dobrih dela i davanje milostinje, jednom reči istrajavanje u svakoj vrlini, a uzdržavanje od greha.

Prilazeći svešteniku za vreme pričešća ne treba se krstiti kako se ne bi ometao obred. Naime, kada se priđe svešteniku koji pričešćuje, izgovori se ime, da sveštenik čuje, i tada se ne krsti, jer postoji opasnost da se zakači Čaša (Putir) iz koga se pričešćuje, i da se tako prospe Sveto pričešće, što je veliki greh. Treba se prekrstiti ranije, i kada se odmakne od Čaše.

Nakon pričešća, vernici se povlače bez ljubljenja ruke svešteniku ili Putira. Pričešće se uzima kao hrana, s usnama zatvorenim kao pri uzimanju hrane kašikom.

U izuzetnim situacijama, kada su bolesnici na samrti ili su nepokretni, moguće su brže pripreme za pričešće. Sveštenik može izostaviti post i samo vršiti ispovest i pričešće kako bi vernik sjedinio svoj duh sa Bogom pre smrti.

Pričešće može biti obavljeno i u domu bolesnika koji nisu na samrti ili su nepokretni. Ovo pričešće nije poslednje, već se obavlja za zdravlje duše i tela.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.