VLADETA JEROTIĆ PITAO PATRIJARHA PAVLA ŠTA ZNAČI BITI MUDAR KAO ZMIJA, A BEZAZLEN KAO GOLUB: Ovaj odgovor PAMTITE
Ilustracija, Foto: Dragan Kadić, RINA

morate znati

VLADETA JEROTIĆ PITAO PATRIJARHA PAVLA ŠTA ZNAČI BITI MUDAR KAO ZMIJA, A BEZAZLEN KAO GOLUB: Ovaj odgovor PAMTITE

Vladeta Jerotić pitao je patrijarha Pavla da mu objasni veliku životnu mudorst

Objavljeno: 21:30h

Njegova svetost patrijarh Pavle ostavio je iza sebe toliko mudrih rečenica koje se pažljivo slušaju i analiziraju. Govorio je o raznim stvarima, svemu onome što čini život. Njegove reči proučavao je akademik Vladeta Jerotić koji je jednom prilikom objasnio jednu od brojnih izreka patrijarha - biti mudar kao zmije, a bazezlen kao golubovi.

"Pitao sam patrijarha Pavla, šta znači "biti mudar kao zmije, a bezazlen kao golubovi". Kaže ovako: "Bog nam je dao um da se neprekidno usavršavamo." Pazite, ovo su njegove reči. Pitao sam ga posle, kada sam zapisao, da li sam tačno zapisao. "Bog nam je dao um da se neprekidno usavršavamo, ali um bez dobrote može da pređe u zloću. A dobrota bez uma u glupost. Osećanja su često slepa", rekao je akademik i čuveni neuropsihijatar Vladeta Jerotić paje dodao:

"Tačno! Nema lepšeg osećanja od zaljubljenosti, ali je često i opasno. Kako se rastaju? Pa, zaljubljeni do neba jedan u drugoga, pa vide Boga u onom drugome. Nema grešaka. Nema mana. Ama, pazite dobro, ako se već spremaš za brak sa njim ili njom. Pogledaj drugu stranu. Svaki čovek ima naličje. To Jung zove persona i senka. Senka, kaže Jung, to je niži brat u nama, ali rđav brat u nama. Nema čoveka bez senke. Pa, ti gledaj, treba sa njim da provedeš ceo život".

Vladeta Jerotić, Deca, Odgajanje, Roditeljstvo
foto: Youtube printscreen/Porodicni Bukvar

Patrijarh Pavl eje svoju mudrost rado prenosio drugima i često je pričao o ljubavi:"Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate".

Doticao se i dobrog i lošeg u ljudima. "Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi.... Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi", isticao je patrijarh koji je pre monaškog života radio kao veroučitelj, a pre nego što ga je Srpska pravoslavna crkva proglasila poglavarem radio kao episkop raško-prizrenski.

I podsećao nas je: "Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja".

Bonus video: OPOJNI SU ZUMBULI KO SE SEĆA OVE PESME? Pogledajte kako su takmičari Rame uz rame sa Draganom PLESOM OŽIVELI OVU NUMERU

06:23

OPOJNI SU ZUMBULI KO SE SEĆA OVE PESME? Pogledajte kako su takmičari Rame uz rame sa Draganom PLESOM OŽIVELI OVU NUMERU

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.