OVAKO JE IZGLEDAO DORUČAK OVA DVA NAJDUGOVELNIJA SRBINA: Evo šta se SVAKOG JUTRA nalazilo na njihovoj TRPEZI
Patrijarh Pavle i Vladeta Jerotić, Foto: Dragan Kadić, RINA

saznajte

OVAKO JE IZGLEDAO DORUČAK OVA DVA NAJDUGOVELNIJA SRBINA: Evo šta se SVAKOG JUTRA nalazilo na njihovoj TRPEZI

Doručak je najvažniji obrok i njemu se treba posvetiti maksimalno, to je često bilo i jedino štu su najdugovečniji Srbi jeli tokom dana

Objavljeno: 09:41h

Nikola Tesla, Vladeta Jerotić i Patrijarh Pavle zalagali su se za jednu važnu stvar: minimalno hrane, maksimalno sreće. Prejedanje su oštro osuđivali i sva trojica su se zalagala za što jednostavniju ishranu.

Patrijarh Pavle

Bio je poznat po svojoj skromnosti. Prejedanje nije dolazilo u obzir, ali nikad nije u tanjiru ostavljao hranu. Pričalo se da je znao da pojede svaku mrvicu oko svog tanjira, jer je smatrao grehom da se hrana rasipa.

Patrijarh Pavle
Patrijarh Pavlefoto: Printscreen/Youtube/AgapeShow

Patrijarh je najviše cenio koprivu od svih biljaka. Kopriva se skoro oduvek u Srbiji koristi kao hrana. Može se koristiti u pitama, u čorbama, kao salata, dodatak raznim jelima. Tada se uzima list, mada je sam vrh najbolji. Vrhunski kulinari je i te kako eksploatišu u svojim receptima. Patrijarhu Pavlu su omiljeno piće i hrana bili sok od paradajza i kopriva.

Vladeta Jerotić
Vladeta Jerotićfoto: Beta/Miloš Miškov

Vladeta Jerotić

Jedan od naših najcenjenijih akademika doživeo je duboku starost. Smatrao je da je neumerenost u jelu i piću veliki greh, a slepo zdovoljenje nagona ishrane od čoveka pravi roba.

"Umesto da čovek postane gladan i žedan, ne samo zemaljske hrane, bez koje Bog zna da on ne može postojati, već gladan i žedan Boga i Njegove pravde."

Vladeta Jerotić je najveću pažnju posvećivao mozgu, a ne stomaku. Pamćenje je održavao tako što se svako jutro preslišavao engleski jezik, ali i to što je učio napamet pesmice naših pesnika.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Esspreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.