BAKA IZ KRALJEVA OTKRILA SRBIMA RECEPT ZA DUGOVEČNOST: Napunila je 98 godina i upravo oborila JEDAN LUDI REKORD
Ilustracija, Foto: EPA/JAGADEESH NV

KAKVA CARICA

BAKA IZ KRALJEVA OTKRILA SRBIMA RECEPT ZA DUGOVEČNOST: Napunila je 98 godina i upravo oborila JEDAN LUDI REKORD

Petrica, inače, i u desetoj deceniji života čita bez naočara, ali kada treba da pročita stihove koje je sama zapisala sitnim slovima i krasnopisom, onda koristi lupu. Osim pesama, piše i aforizme, a jedna od njenih najnovijih pesama nosi naziv: „Ja, od 98 godina“

Objavljeno:

Baka Petrica Bjelica napravila je neobičan rekord tako što je za godinu i po dana napisala 3.500 pesama, a pisala je 20 pesama dnevno. Nedavno je za to dobila i priznanje „Iskorak“ Festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba“.

- To je moj najveći uspeh i kruna mog pesničkog stvaralaštva, jer sam do sada napisala 11.000 pesama. Pišem na različite teme, pišem ono šta osećam toga dana i tako, sve šta mi dođe, a inspiracija sama naiđe. Napišem samo jednu reč i za tili čas pesma je gotova, za nekih dva minuta - kaže baka Petrica za „Kurir“.

Petrica, inače, i u desetoj deceniji života čita bez naočara, ali kada treba da pročita stihove koje je sama zapisala sitnim slovima i krasnopisom, onda koristi lupu. Osim pesama, piše i aforizme, a jedna od njenih najnovijih pesama nosi naziv: „Ja, od 98 godina“.

Starost, Par, Ljubav, Baka, Deka, Stari ljudi, Penzioneri, Ruke
foto: Profimedia

Za dugovečnost, kako ova baka koja ima dvoje dece, četvoro unučadi i tri praunuka kaže, potrebno je zdravo se hraniti, a njen ritual ishrane isti je već godinama – jede kuvane supe sa pilećim leđima. Još kuva sama, dok sin ide u nabavku namirnica. Da bi doživeli stotu ovo su njeni saveti:- Za dugovečnost je potrebno i zdravo se hraniti, ali i zdravo postupati. Što čuješ, ne čuješ, što vidiš, ne vidiš, jer nema potrebe za raspravom ili svađom među ljudima. Ne ogovaraj nikoga i zlo ne želi nikome, svakome želi dobro. Takođe, treba biti pametan da sebe ubediš da ne vredi da se sekiraš, jer ako nešto ne možeš da promeniš, nema svrhe sekirati se, zaključuje baka Petrica.

Bonus video

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/najžena/vesna Vukadinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.