TRLJAJTE OVAJ DEO TELA I ZASPAĆETE ZA TRI MINUTA: Stručnjaci tvrde da vas OBARA bolje od LEKOVA, provereno radi
Ilustracija, Foto: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

paŽnja

TRLJAJTE OVAJ DEO TELA I ZASPAĆETE ZA TRI MINUTA: Stručnjaci tvrde da vas OBARA bolje od LEKOVA, provereno radi

Ova tehnika smirivanja pomoći će vam da se opustite i umanjite nivo kortizola u telu

Objavljeno:

Ko je bar jednu noć proveo budan zna da nema nežnije, ali ni mučnije tiranije od nesanice. Istraživanja pokazuju da oko 10% ljudi pati od hronične nesanice, a čak 40% žena i 30% muškaraca ima bar povremeno probleme sa spavanjem. Međutim, postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da brže zaspite i kvalitetnije spavate. Stručnjaci preporučuju da pre spavanja trljate unutrašnji deo zgloba ruke u trajanju od 2-3 minuta. Ova tehnika smirivanja pomoći će vam da se opustite i umanjite nivo kortizola u telu. Kortizol je hormon stresa koji može uticati na vaše raspoloženje i kvalitet sna.

Doktorka Ketrin Hol objašnjava da kortizol igra važnu ulogu u funkcijama tela i odgovoru na stres, ali i da je povezan sa ciklusom spavanja i buđenja. Kada je nivo kortizola povišen, može doći do problema kao što su nesanica, skraćeno vreme spavanja i umor ujutru. Zato je važno da se on reguliše, a jedan od načina je i trljanje unutrašnjeg dela zgloba ruke.

Zglob, Artritis, Posao, Umor, Bol u ruci, Ruka
foto: Profimedia

Ova metoda se zasniva na akupresuri, odnosno pritisku na osetljive tačke u telu koje mogu pomoći u ublažavanju stresa i bolova. Veruje se da je trljanje zgloba ruke jedna od tih tačaka, a osim što može pomoći u boljem snu, može imati i pozitivan uticaj na opšte zdravlje. Pored ove tehnike, postoje i druge koje mogu pomoći u bržem uspavljivanju. Stručnjaci preporučuju čitanje knjige pre spavanja, jer je dokazano da može smanjiti nivo stresa do 68%. Studija Univerziteta u Saseksu je pokazala da je samo šest minuta čitanja dovoljno da se smanji stres kod učesnika. Takođe, maženje ljubimca 10 minuta pre spavanja može biti od velike pomoći, kao i izbegavanje unosa alkohola, posebno u poslednja tri sata pre spavanja. Iako alkohol može imati trenutni sedativni efekat, on utiče na ciklus spavanja i može ometati regenerativni san. Zato je važno izbegavati prekomernu konzumaciju alkohola pre spavanja.

03:17

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

(Espreso/republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.