OVAJ SASTOJAK SE NALAZI U NAŠOJ KRVI I VREDI BOGATSTVO: Malo ko zna za NJEGA, ne možete ga IZBACITI IZ SEBE
Krv, Foto: Shutterstock

paŽnja

OVAJ SASTOJAK SE NALAZI U NAŠOJ KRVI I VREDI BOGATSTVO: Malo ko zna za NJEGA, ne možete ga IZBACITI IZ SEBE

Telo odraslog čoveka sadrži približno 5 litara krvi, koja sadrži različite metale kao što su gvožđe, hrom i cink, kao i oko 0,2 miligrama zlata

Objavljeno:

Da li ste znali da se u našoj krvi nalazi zlato? Da, pravo zlato! Doduše ne u većim količinama, ali 0,2 miligrama igra ključnu ulogu u davanju krvi, i upravo je zbog toga naša krv zlatna. Davajnjem krvi mi delimo svoje malo "bogatsvo" od kojeg ne možemo da se obogatimo, ali možemo nekome da spasimo život.

Međutim, naučnici još uvek nisu utvrdili način na koji bi ove dragocenosti mogle da se izdvoje. Sudeći po naučnom radu predstavljenom 2015. godine, na 249. Nacionalnom sastanku i izlaganju Američkog hemijskog udruženja, i u ljudskom izmetu se može naći zlato i ostali retki plemeniti metali poput paladijuma i vanadijuma.

Telo odraslog čoveka sadrži približno 5 litara krvi, koja sadrži različite metale kao što su gvožđe, hrom i cink, kao i oko 0,2 miligrama zlata. Ljudska krv je neophodna za život jer prenosi kiseonik i hranljive materije, sakuplja otpadne proizvode, isporučuje imune ćelije po celom telu i formira ugruške tokom povrede kako bi sprečio gubitak krvi.

Krv
foto: Profimedia

"Mi volimo da kažemo da je krv crveno zlato koje spašava živote. Tako da samim davanjem krvi ono što je sigurno jeste da se spasava mnogo života. Ne jedan, nego čak jednom jedinicom krvi može se spasiti i tri života. S obzirom na to da je ovaj period darivanja, počeli su praznici, bliži se Nova godina, mi zaista upućujemo poziv svima da iskoriste ovaj period i da poklone nešto što je zaista najvrednije, a to je život. Jer davanje krvi jeste i odličan primer poklanjanja, a da ne očekujemo ništa zauzvrat", rekla je Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi za Kurir TV.

Krv možete uvek dati u Institut za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, radnim danima od 07 do 19 časova i subotom i praznicima od 08 do 15 časova. Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. Trenutno su B - i nulta negativna krva grupa pri rezervi, ali svaka druga je uvek dobro došla.

00:51

FIZIČAR OTKRIO ŠTA NAJVIŠE UTIČE NA KRETANJE VODE! Horor u Grčkoj koji ledi krv u žilama: Ljudi doživljavaju more kao mirnu vodu

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.