STRUČNJAK ZA SPAVANJE OTKRIO EFIKASNU TEHNIKU ZA USPAVLJIVANJE: Zaboravite na nesanicu i utonuti u san za 3 minuta
Nesanica, Foto: Profimedia

dobro je znati

STRUČNJAK ZA SPAVANJE OTKRIO EFIKASNU TEHNIKU ZA USPAVLJIVANJE: Zaboravite na nesanicu i utonuti u san za 3 minuta

Ko je bar jednu noć proveo budan zna da nema nežnije, ali ni mučnije tiranije od nesanice

Objavljeno:

Istraživanja pokazuju da oko 10% Ijudi pati od hronične nesanice, a čak 40% žena i 30% muškaraca ima bar povremeno probleme sa spavanjem.

Međutim, postoji lak trik koji će vam pomoći, a biće vam potrebno samo nekoliko minuta pre nego što utonete u dubok san.

Ukoliko se osećate umorno, a ne možete da zaspite, to doprinosi dodatnom stresu. Ipak, stručnjak predlaže jednostavnu tehniku - trljanje unutrašnjeg dela zgloba u trajanju od 2-3 minuta. Ova tehnika smirivanja će vam pomoći da se opustite, a specijalista za spavanje dr Ketrin Hol tvrdi da metoda snižava nivoe kortizola.

Nesanica
foto: Profimedia

Kortizol je hormon povezan sa stresom koji kontroliše nivo šećera u krvi u vašem telu. Povećani nivoi kortizola mogu uticati na vaše raspoloženje i san.

- Kortizol, koji se često označava kao 'hormon stresa', preuzima ključnu ulogu u funkcijama tela i odgovoru na stres, a vezan je i za ciklus spavanja i buđenja, objašnjava doktorka Ketrin i dodaje:

- Ovaj hormonalni skok može poremetiti delikatnu ravnotežu vašeg ciklusa spavanja i buđenja, što dovodi do problema kao što su nesanica, skraćeno vreme spavanja i jutarnji umor. Kao odgovor, vaše telo može proizvoditi više kortizola da vas 'probudi', nastavljajući da održava ciklus.

Ona predlaže trljanje unutrašnjieg dela zgloba ruke, jer je to jedna od tačaka pritiska u akupresuri. Veruje se da pritisak na ove osetljive tačke može pomoći u ublažavanju bolova i stresa i poboljšanju opšteg zdravlja.

Druge metode koje stručnjak preporučuje da vam pomognu da brže zaspite uključuju čitanje knjige, maženje vašeg ljubimca 10 minuta, ograničavanje unosa alkohola, posebno poslednja tri sata pred spavanje.

Nesanica, Nemir
foto: Profimedia / Mitar gavric / Panthermedia /

Studija Univerziteta u Saseksu otkrila je da čitanje može smanjiti stres do 68%. Međutim, ono što je najimpresivnije je što je studija otkrila da je učesnicima trebalo samo šest minuta čitanja pre nego što im se nivo stresa smanjio.

Iako alkohol može da ponudi trenutni sedativni efekat, on utiče na ciklus spavanja ometajući hemikalije u mozgu koje regulišu san, čineći vaš san lakšim i manje regenerativnim. Verovatno ćete se ujutru probuditi nemirni i iscrpljeni i ako ste spavali punih osam sati.

BONUS VIDEO

01:42

Nesanica povezana sa teškim oboljenjima: Poslušajte šta stručnjaci kažu o tome

(Espreso/srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.