AKO IMATE PROBLEM SA SPAVANJEM POTREBNA VAM JE OVA BILJKA: Unesite je u svoj dom i rešite se NESANICE ZAUVEK
Nesanica, Foto: Profimedia / Mitar gavric / Panthermedia /

sjajno

AKO IMATE PROBLEM SA SPAVANJEM POTREBNA VAM JE OVA BILJKA: Unesite je u svoj dom i rešite se NESANICE ZAUVEK

Ove biljke ne samo da izgledaju prelepo, već imaju i neverovatne zdravstvene prednosti

Objavljeno: 22:56h

Neka istraživanja, kako navodi sajt Dreams.uk, pokazala su da neke od biljaka mogu da vam pomognu da se opustite pred spavanje i brzo utonete u miran i kvalitetan san.

Ovo su neke od njih.

Valerijana

Valerijana će izgledati prelepo u vašoj spavaćoj sobi zahvaljujući malim ružičastim i belim cvetovima. Osim slatkog mirisa, biljke valerijane se vekovima koriste za pomoć kod problema sa spavanjem, uključujući nesanicu. Pokazalo se da udisanje mirisa korena valerijane izaziva i poboljšava kvalitet sna. Dodajte nekoliko latica u svoju toplu kupku pred spavanje ili je pomirišite pre nego što odete u krevet. Ovim biljkama je potrebno oko šest sati sunca dnevno, pa ih držite na osunčanom prozorskom simsu.

Nesanica
Nesanicafoto: Profimedia / Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy /

Lavanda

Miris lavande je opšte poznat kao odlična pomoć kada želite da se opustite. Dokazano je da lavanda umiruje rad srca, krvni pritisak i nivo stresa, zbog čega je savršena za spavaću sobu. Studija Medicinskog fakulteta Miler u Majamiju pokazala je da miris lavande u ulju za kupanje umiruje bebe i olakšava im dublji san, a da istovremeno smanjuje stres kod majke. Biljke lavande vole toplinu i sunčevu svetlost, pa ih stavite blizu prozora i dozirano zalivajte.

Mirni ljiljan

Prema istraživanjima koje je radila NASA i biljka poznata kao „mirni ljiljan“ je takođe odličan čistač vazduha. Dodatna prednost ljiljana je ta što može da poveća vlažnost u prostoriji do 5 odsto, što je dobro za disanje dok spavate. Studije su pokazale da niska vlažnost u sobi izaziva statički elektricitet, suvu kožu i kosu, povećanu podložnost prehladama i respiratornim bolestima, i može omogućiti širenje virusa i klica. Ovi ljiljani imaju prelepe bele cvetove i potrebno im je malo svetlosti i zalivanje samo jednom nedeljno. .

Aloe Vera

Ova lekovita biljka je odličan dodatak svakom domu. Noću proizvodi kiseonik, pa će, kao i druge navedene biljke, poboljšati vazduh u vašoj spavaćoj sobi. Ova biljka je poznata kao „sočna“ bilja, što znači da joj je potrebno vrlo malo zalivanja, jer održava vlagu u listovima. Gel od ovih listova može da se koristi za lečenje manjih posekotina i opekotina, ujeda insekata i za druge probleme suve kože. Držite svoju biljku Aloe Vere na sunčanom mestu kako biste bili sigurni da će ostati zdrava.

Bršljen

Istraživanje NASA je uključilo i bršljen kao jednu od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha. Engleski bršljan je jednostavan za uzgoj i potrebno mu je samo umereno izlaganje sunčevoj svetlosti, a pomoći će vam da lakše utonete u san, jer je najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida.

Zlatni potos

Takođe poznat i kao „đavolji bršljan“, zlatni potos ima ima mramorne listove u obliku srca i odličan je prečišćivač vazduha. Zbog načina na koji raste, ova biljka izgleda najbolje kada se stavi u viseće saksije i može biti izuzetan dekorativni detalj u vašoj spavaćoj sobi. Izuzetno je jednostavna za negu, a potrebno joj je samo malo sunčeve svetlosti i zalivanje jednom nedeljno.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.