OVU OPASNU BOLEST MOŽETE DA OTKRIJETE TOKOM INTIMNOG ODNOSA: Ako vam se USRED njega DESI OVO, trčite kod LEKARA
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVU OPASNU BOLEST MOŽETE DA OTKRIJETE TOKOM INTIMNOG ODNOSA: Ako vam se USRED njega DESI OVO, trčite kod LEKARA

Kako prenosi britanski San, razlog za odlazak lekaru je krvarenje između menstruacija, za vreme ili posle intimnog odnosa i bilo kada po završetku menopauze

Objavljeno: 09:04h

Poput nekih drugih bolesti koje mogu da imaju fatalan ishod, i rak grlića materice često prolazi bez simptoma. Ali, ova opaka bolest u nekim slučajevima može se manifestovati specifičnim vrstama bolova, a jedan od njih je bol ili nelagodnost tokom intimnog odnosa.

Ovaj bol stručno se naziva dispareunija i može da bude simptom ne samo raka grlića materice, već i nekih drugih stanja, zbog čega lekari apeluju da ukoliko iskusite nelagodnost tokom intimnog čina obavezno odete na pregled.

Ostali simptomi koji mogu da ukažu na prisustvo raka grlića materice su neobično vaginalno krvarenje, vaginalni iscedak, kao i bol u karlici.

Kako prenosi britanski San, razlog za odlazak lekaru je krvarenje između menstruacija, za vreme ili posle intimnog odnosa i bilo kada po završetku menopauze.

Krvarenje bilo kada izuzev u toku menstruacije jedan je od najčešćih simptoma raka grlića materice.

Seks
foto: Tinnakorn Jorruang / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, trebalo bi znati da krvarenje posle intimnog čina nije nužno znak bolesti i može da bude uzrokovano erozijom grlića materice, stanjem koje je često kod veoma mladih devojaka i žena koje uzimaju pilule za kontrolu rađanja. Erozija grlića materice uzrokovana je promenom hormona i obično nestaje sama od sebe ili promenom kontracepcije.

Ipak, lekari sugerišu da je posle svakog neuobičajenog krvarenje korisno otići na ginekološki pregled.

Šta uzrokuje rak grlića materice?

Oko 99,7 odsto slučajeva raka grlića materice uzrokovano je upornom infekcijom HPV-om.

Kako navode na sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, postoji više od 120 tipova HPV-a, od kojih oko 40 mogu da uzrokuju genitalne infekcije kod žena i muškaraca. Većina infekcija HPV-om prolazi bez simptoma, odnosno većina zaraženih i ne zna da ima infekciju.

HPV vаkcinа prеvеnirа (sprеčаvа) infеkciјu оdrеđеnim visоkоrizičnim tipоvimа humаnоg pаpilоmа virusа (HPV). Takođe, HPV vаkcinа је bеzbеdnа, еfiкаsnа i štiti оd vеćinе kаrcinоmа uzrоkоvаnih HPV-om i gеnitаlnih kоndilоmа (brаdаvicа).

06:41

GLEDAO SAM SEKS, IZABRAO BIH ANĐELU ZA SEBE BEZ DVOUMLJENJA! Moka ostavio voditeljku bez teksta: ODVALIO BIH NJENE RODITELJE

(Espreso/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.