VODITELJKA SA PRVE SLUČAJNO OTKRILA DA IMA OPASNU VRSTU RAKA: Nije osećala nikakve simptome a onda su joj NAŠLI OVO
Nina Kolundžija, Foto: Prinstcreen/Instagram/ninakolundzija

paŽnja

VODITELJKA SA PRVE SLUČAJNO OTKRILA DA IMA OPASNU VRSTU RAKA: Nije osećala nikakve simptome a onda su joj NAŠLI OVO

Na početku svoje priče o bolesti, Nina kaže da se sada oseća dobro ali da i pre nego što je otkrila bolest nije imala nikakve simptome i da je išla na redovne sistematske pregled

Objavljeno: 11:03h

Novinarka Nina Kolundžija otkrila je detaolje o svojoj borbi sa rakom pankreasa i svima podelila važne savete!

Rak pankreasa nalazi se na četvrtom mestu uzročnika od malignih bolesti i predviđanja su da će do 2030. godine biti na drugom mestu ove liste. Sa njim se suočila i novinarka Nina Kolundžija koja je u "RTS ordinaciji" govorila kako je otkrila da boluje od ove opake bolesti, koji su bili simptomi i kako je teklo lečenje.

Na početku svoje priče o bolesti, Nina kaže da se sada oseća dobro ali da i pre nego što je otkrila bolest nije imala nikakve simptome i da je išla na redovne sistematske preglede. Prilikom jednog od tih pregleda su lekari ustanovili da ima polip u žučnoj kesi koji je trebalo pratiti i ukoliko bi došlo do povećanja, jedino rešenje bi bilo vađenje žučne kese.

Otkrivanje raka pankreasa

Nina Kolundžija
foto: Prinstcreen/Instagram/ninakolundzija

Na tom pregledu su joj ultrazvukom otkrili da ima neku cističnu promenu na pankreasu. Pošto ultrazvuk nije mogao da pokaže o kakvoj se promeni radi, poslali su je na magnetnu rezonancu, gde se i dalje nije videlo da li je u pitanju neka pseudocista ili je benigni tumor. Posle toga je išla na endoskopiju, koja je pokazala da nema malignih ćelija, odnosno da je u pitanju benigni tumor.

"Sve to se dešava na početku one korone, ne mogu da kažem u sred, nego na početku kada je bilo najgore i kada smo svi bili u neviđenoj panici i svi anesteziolozi raspoloživi su uglavnom bili po kovid bolnicama, a ja nisam bila hitan slučaj, bez obzira što taj tumor koji sam ja imala ima tendenciju da postane maligni, u tom trenutku nisam bila hitan slučaj i onda kreće čekanje", otkrila je Nina Kolundžija i dodala da u početku nije mislila da cista na pankreasu može da dovede do nečeg ozbiljnog kao što je tumor pankreasa.

Lečenje

Nina je dodala da joj je doktor rekao da taj tumor ne može toliko brzo da poraste. Imala je i psihičke krize, pogotovo kad vidi svoje dete i u glavi je stvarala razne scenarije i to one najgore. Međutim, nije se plašila operacije. Na pitanje o tome kako je podnela operaciju i koliki joj je rez na stomaku, odgovorila je da ima veliki rez, oko 20 centimetara, i da ga ponosno nosi jer joj je to podsetnik koliko je bila hrabra. Kako kaže, nikada u životu nije zapalila cigaretu, pila alkohol, koji kažu da inače, obično kada je reč o tumoru pankreasa, da li benigni ili maligni, utiče na to.

Lekcija i pouke

Novinarka je za kraj otkrila važnu lekciju, a to je da nikada ne odlaže sistematske preglede. Pod broj 2, da se što manje nerviranja i da ne radi stvari koje joj se ne rade u datm trenutku, jednostavno da voli i poštuje sebe.

00:11

Komemoracija Žarku Lauševiću

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.