UZGAJIVAČ PETROVIĆ OTKRIO KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SMEĐIH I BELIH JAJA: Jedna su ZDRAVIJA, dobro obratite PAŽNJU
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

MORATE ZNATI

UZGAJIVAČ PETROVIĆ OTKRIO KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SMEĐIH I BELIH JAJA: Jedna su ZDRAVIJA, dobro obratite PAŽNJU

Uzgajivač otkrio koja je razlika između smeđih i belih jaja

Objavljeno:

Evo po čemu se razlikuju bela jaja od smeđih!

Čini se da je kupovina jaja jednostavan posao. Međutim, razlike postoje u kvalitetu, sorti i boji. Kada je reč o belim i smeđim jajima, postavlja se pitanje koja je bitna razlika? Naime, boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške koja nosi jaje, a ne od ishrane, životne sredine ili drugih faktora.

Imajte u vidu da su i bela i smeđa jaja prirodna, kao i druge nijanse sive boje. Ne postoji apsolutno nikakva razlika u ukusu ili kvalitetu jajeta na osnovu boje ljuske. Razlika je u genima.

"Bela jaja legu kokoške sa belim perjem, dok žuta jaja legu koke sa šarenim i crvenim perjem. Takođe, postoji i vrsta Amerukana kokoški koje legu jaja sa plavom ljuskom", objašnjavaju stručnjaci sa Univerziteta Kornel u SAD.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

Uzgajivač Vladimir Petrović kaže da boja ljuske zavisi od vrste kokošaka.

"Bela jaja u sebi imaju manje holesterola, slađa su i belance se bolje muti. Ona su ređa, ali su i traženija. Dakle, boja ljuske nema veze sa ishranom kokošaka, već ima veze sa bojom žumanceta. Kada kokoška jede komponente koje imaju više crvenog pigmenta, žumance je žuće. Ali i ono manje žuto je odličnog kvaliteta. Kokoške hranimo prirodnom hranom, ječmom, sojom, žitima, dodajemo i vitamine", objasnio je ranije Petrović za Blic.

S druge strane, nutricionista Milka Raičević smatra da su jaja bez obzira na boju ljuske zdrava i da ih treba jesti nekoliko puta nedeljno. Stručnjaci ukazuju na to da konzumiranje jaja može da odigra vitalnu ulogu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje, objavljeno u časopisu "Nutrients", pokazalo je da jedenje između jednog i tri jajeta nedeljno "izgleda da štiti" od bolesti.

Bonus video: Zajedno farbamo uskršnja jaja!

02:27

Zajedno farbamo uskršnja jaja!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.