AKO NAPIPATE OVO NA TESTSIMA ODMAH IDITE KOD NEUROLOGA: Dr MILOŠEVIĆ upozorava na opaku BOLEST koja hara, PAZITE SE
Dr Aleksandar Milošević, Foto: Printscreen/youtube/PRVA

zdfravlje

AKO NAPIPATE OVO NA TESTSIMA ODMAH IDITE KOD NEUROLOGA: Dr MILOŠEVIĆ upozorava na opaku BOLEST koja hara, PAZITE SE

Poznati urolog upozorio je na simptome bolesti testisa

Objavljeno:

U okviru serijala "Brk ti se smeši", koji smo pokrenuli zbog svih naših muškaraca o kojima brinemo, pozvali smo sve čitaoce da nam šalju svoja pitanja, a mi ćemo na svako da odgovorimo, zajedno sa našim najpoznatijim urologom - Aleksandrom Miloševićem.

Jedno od od pitanja koja su nam stigla je i pitanje jednog muškarca (31).

- Moje pitanje se odnosi na mišić kremaster, zamolio bih da mi navedete simptome poremećaja rada pomenutog mišića, da li postoji mogućnost da bolovi prođu sami od sebe nakon određenog vremena i da li promena vremenskih prilika utiče na bol?

Urolog, dr Aleksandar Milošević odgovara:

- Mišić kremaster utiče na položaj testisa i skrotuma, a služi za regulaciju toplote testisa. Kremaster utiče na položaj testisa i skrotuma. Praktično u hladnoći, u hladnoj vodi ili na hladnoj temperaturi, podiže testise ka ejakulatornom kanalu da bi ih utoplio; a kada je preterana vrućina, taj mišić ih opušta, otkriva dr Milošević i dodaje:

Urolog
foto: Printscreen/Tv Prva

- Ako ne funkcioniše, tj. slabo podiže testise, kesica skrotuma je predugačka, prevelika i testisi vise, javlja se bol, to nije dobro i treba se javiti urologu. Takođe, ako mišić loše radi, treba ispitati neurološke radnje u telu na lumbalnom delu kičme i perifernim nervima, poručuje urolog.

Muškarci širom sveta tokom novembra puštaju brkove kao simbol borbe protiv raka prostate i testisa, ali i kao podsetnik da su preventivni pregledi ključ za ranu dijagnostiku ovih bolesti i da svaku promenu na testisima i treba proveriti.

Karcinom prostate jedan od najčešćih uzroka smrtnosti

Karcinom prostate je treći najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod muškaraca u Srbiji. U proseku svake godine u Srbiji (period 2016-2021. god) je registrovano 2.270 novoobolelih muškaraca od ove vrste malignog tumora. U istom periodu, u proseku je od ove vrste raka umrlo 1. 011 muškaraca.

- Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je 2021. godine registrovano 2.253 novoobolelih i 978 umrlih muškaraca od karcinoma prostate. Iste godine od karcinoma testisa je obolelo 256 i umrlo 37 muškaraca - rekla nam je dr Snežana Živković Perišić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Bonus video: SEKSOLOG I UROLOG O UTICAJU KORONE NA SEKSUALNI ŽIVOT

09:19

SEKSOLOG I UROLOG O UTICAJU KORONE NA SEKSUALNI ŽIVOT

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.