GINEKOLOG OTKRIO KAKO DA SE PRAVILNO OPERETE TAMO DOLE: Sve su vas POGREŠNO naučili, KANDIDA samo VREBA
Ilustracija, Foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

MORATE ZNATI

GINEKOLOG OTKRIO KAKO DA SE PRAVILNO OPERETE TAMO DOLE: Sve su vas POGREŠNO naučili, KANDIDA samo VREBA

Ginekolog otkrio kako da se pravilno operete tamo dole

Objavljeno:

Ona smatra da pre svega treba da zapamtimo da su vulva i va*ina različiti delovi tela i da ih kao takve treba tretirati.

"Vagina se čisti kroz normalan vaginalni iscedak, koji uklanja bakterije i mrtve ćelije. Međutim, vulva može da skupi prljavštinu, znoj i ostatke koji moraju da se uklone", objašnjava Renita Vajt.

Međutim, način na koji treba da perete vulvu je potpuno drugačiji od načina na koji čistite lice ili telo, jer je ovo područje veoma osetljivo. Prema gonekološkinji, postoje dva preporučena načina da operete polne organe.

1. Voda i čisti peškir

"Kada perete vulvu, možete da koristite čist peškir natopljen toplom (ne vrućom) vodom da obrišete znoj i ostatke sa prepona i nabora usana", kaže doktorka. Uverite se da na peškiru koji koristite nema viška sapuna ili gela za čišćenje kože ili tela.

Ne zaboravite da, ako perete telo sunđerom za pranje, ne treba da ga koristite u intimnoj zoni, kako biste izbegli prenos bakterija.

Ginekolog
foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Gel za intimno pranje

Za pranje intimnih delova, neki koriste isključico specijalizovane proizvode za ovu regiju, ali i među njima nisu svi jednako dobri.

"Preporučujem svim ženama da izbegavaju proizvode za čišćenje sa veštačkim mirisima ili jakim hemikalijama", objašnjava Vajt. "Ovo može da dovede do iritacije vulve, infekcija kandidom ili bakterijske vaginoze", dodaje.

Preporuka doktorke je meki gel, bez parfema i sa što manje sastojaka. Takođe, dovoljno je da se koristi jednom dnevno, jer se preterano pranje intimnog područja nikako ne preporučuje.

Zato, iako se preporučuje da se polni organi redovno peru kako bi se izbeglo nakupljanje prljavštine i znoja, ni preterivanje u higijeni nije dobra ideja, čak i ako imate infekciju.

"Čak i ako imate bakterijsku infekciju ili kandidu, i dalje nema potrebe da se perete češće nego obično. Dovoljno je jednom dnevno", napominje Vajt i zaključuje:

"Izbegavajte va*inalno ispiranje ili pranje va*ine na bilo koji način i ograničite se na nežno čišćenje vulve. Ovo je najbolji način da održite optimalni pH intimnih delova i zaštitite se od infekcija."

Bonus video: Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

00:46

Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.