GINEKOLOG OTKRIO DA LI POLIPI I MIOMI SPREČAVAJU TRUDNOĆU: Ako ovo OSETITE TAMO DOLE odmah se obratite LEKARU
Ilustracija, Foto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

zdravlje

GINEKOLOG OTKRIO DA LI POLIPI I MIOMI SPREČAVAJU TRUDNOĆU: Ako ovo OSETITE TAMO DOLE odmah se obratite LEKARU

Ginekolog je otkrio kako na trudnoću utiču polipi i miomi

Objavljeno:

Miomi, polipi i trudnoća: Koja je razlika i postoji li veza

– Razlika između polipa i mioma je lokalizacija njihovog nastanka. Polipi su izrasline materične sluznice – endometrijuma, dok su miomi tumori mišićnog sloja materice – miometrijuma. Bez obzira na to gde se nalaze mogu da izazovu ili doprinesu problemima sa plodnošću. Polipi nastaju od ćelija endometrijuma. Mogu biti različite veličine, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Užom ili širom bazom su pričvršćeni za endometrijum, ali mogu predstavljati samo zadebljanje endometrijuma. Najčešće ostaju lokalizovani unutar materične duplje, ali nekada izrastaju i kroz cervikalni kanal u vaginu – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal prim.dr Ivan Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Kada je potrebno da se pacijentkinja zbog mioma javi ginekologu

– Miomi mogu biti i asimptomatski. Kada postoje simptomi, mogu dati obilno krvarenje ili bolne menstruacije, duže i češće cikluse, pritisak i bol u karlici, češće mokrenje ili tegobe sa mokrenjem, rast abdomena, nadutost, zatvor i probleme sa pražnjenjem creva, bol u predelu stomaka i donjeg dela leđa, bol prilikom seksualnih odnosa. Retko, moguć je i iznenadan jak bol sa slikom akutnog bola u abdomenu, kao i u slučaju početka odumiranje mioma (kada veličina mioma i njegove potrebe za krvlju budu veće od mogućnosti snabdevanja krvlju). Ukoliko se pojavi neki od ovih simptoma, ili dođe do anemija, potrebno je da se pacijentkinja javi na pregled ginekologa.

Ginekolog
foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

Na koji način miomi utiču na trudnoću

Prim.dr Bojović kaže da miomi vrlo često ne ometaju trudnoću. Međutim, neki, posebno submukozni, ali i intramuralni miomi mogu izazvati neplodnost (prisutni su kod 5-10 odsto pacijentkinja), ili gubitak trudnoće. Sagovornik našeg portala naglašava i da oni mogu povećati rizik od određenih komplikacija trudnoće.

Naime, prema, njegovim rečima, do 40 odsto trudnoća sa miomima prati neka od komplikacija: spontani pobačaj, abrupcija posteljice, ograničenje rasta fetusa, neadekvatna prezentacija fetusa (npr. karlična prezentacija fetusa), prevremeni porođaj (ukoliko je placentacija pored ili iznad mioma), završavanje porođaja carskim rezom (zavisi od lokalizacije i veličine mioma), kao i postporođajno krvarenje. Rizik od razvoja komplikacija raste ukoliko su miomi veći od 30 mm u prečniku, a više od 65 procenata mioma može porasti tokom trudnoće. Najčešće, precizira prim.dr Bojović, nakon završetka trudnoće dolazi do regresije mioma.

Trudnoća i lečenje mioma

– Kada govorimo o intervencijama tokom trudnoće u smislu uklanjanja mioma, one mogu biti korisne samo u određenim specifičnim slučajevima. To je rana trudnoća kada su miomi veliki, kada brzo rastu i kada izazivaju ponavljajući bol. Međutim, rizik od komplikacija u trudnoći, uključujući pobačaj ili gubitak fetusa je od najveće brige. I ovde je neophodan individualni pristup. Ukoliko pacijentkinja pokušava da ostane u drugom stanju, neophodno je obaviti kompletnu procenu plodnosti pre nego se napravi plan lečenja mioma. Redovni ginekološki pregledi se podrazumevaju za sve žene u reproduktivnom periodu – ispričao je u razgovoru za eKlinika portal prim.dr Ivan Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Bonus video: DA LI STE ZNALI KOJA JE NAJLEPŠA NOVA SRPSKA REČ?

02:59

DA LI STE ZNALI KOJA JE NAJLEPŠA NOVA SRPSKA REČ?

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.