HRVATI TRAŽE POMOĆ OD SRBA: Dovode decu kod nas da bi naučili DA PRIČAJU
Hrvatska i Srpska zastava, Foto: Fonet/Profimedia

redovi su ogromni

HRVATI TRAŽE POMOĆ OD SRBA: Dovode decu kod nas da bi naučili DA PRIČAJU

Kako članak na portalu u Hrvatskoj navodi 260, 227, 182 su brojevi dana koliko se širom Hrvatske čeka na prvi pregled kod logopeda

Objavljeno:

Deca u Hrvatskoj imaju sve veći problem sa govorom, a spas i izlečenje nalaze u terapeutima iz Srbije. O tome svedoče i tekstovi objavljeni u hrvatskim medijima.

Kako članak na portalu u Hrvatskoj navodi 260, 227, 182 su brojevi dana koliko se širom Hrvatske čeka na prvi pregled kod logopeda. Posle prvog pregleda nastaje ozbiljniji problem jer tek tada počinje čekanje do početka terapije, nekada i do godinu dana, što znači da treba oko dve godine do početka lečenja! Kada se uzme u obzir da se najbolji rezultati postižu u ranijem dobu, a da je broj dece u Hrvatskoj kojima je potrebna terpija iz godine u godinu sve veći, prema zvaničnim podacima se taj broj utrostručio, dolazimo do logičnog rešenja – Hrvatski mališani sve više dolaze u Srbiju, jer je srpsko zdravstvo na dobrom glasu još od SFRJ, jezičkih barijera nema, a i Srbi su poznati po svom gostoprimstvu.

Porodica
Porodicafoto: Profimedia

U Zagrebu se na fakultetu godišnje upisuje 50 logopeda, odnedavno je krenulo i školovanje u Rijeci, otvoreno je 30 mesta za brucoše, što se čni nedovoljno, jer je ove godine u školske klupe u Hrvatskoj selo nikad manje đaka - 450.000, a nikad više dece sa teškoćama u razvoju, čak 28.000 školaraca, a kada se uzme u obzir da čak 4042 mališana zbog tih teškoća nije upisano, tj. odbijen im je upis u prvi razred, dolazimo do zabrinjavajućih podataka.

Aktuelni podaci, kaže prof. dr. sc. Draženka Blaži, predsednica Hrvatskog logopedskog društva i redovni profesor na Odseku za logopediju zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacionog fakulteta, pokazuju sledeće: Hrvatska trenutno ima između 1200 i 1300 logopeda, na jednog logopeda dolazi 7000 stanovnika (kada govorimo o dostupnosti logopeda na uput), dok bi maksimum trebao biti 5000 stanovnika. Recimo, u razvijenim zemljama to je između 3000 i 4000 stanovnika na jednog logopeda.

Kažu da neka deca u Hrvatskoj prvo progovore engleski pa onda hrvatski, izgleda da će ti mališani, uz pomoć srpskih stručnjaka, brže i bolje progovoriti na radost svojih roditelja.

Sva nerazmevanja i sukobi koji su postojali na relaciji Srbija-Hrvatska padaju u drugi plan kada su deca i njihova budućnost u pitanju. Ovo je sigurno dobar primer međusobne pomoći i podrške. U videu pogledajte šta je na tu temu rekla Dr Ivana Mitrović Đorđević, doktor opštih defektoloških nauka i član interresornih komisija i vlasnik popularnog specijalizovanog sajta logopedonline.rs

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.