DOKTOR MALENKOVIĆ OBJASNIO KADA JE NAJBOLJE VREME DA ŽENA OSTANE TRUDNA: Evo u kojim godinama je RIZIK mnogo VEĆI
Trudnoća, Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

pažnja

DOKTOR MALENKOVIĆ OBJASNIO KADA JE NAJBOLJE VREME DA ŽENA OSTANE TRUDNA: Evo u kojim godinama je RIZIK mnogo VEĆI

"Istraživanja su pokazala da mnoge žene pogrešno veruju da su njihove šanse za začeće u četrdesetim godinama iste kao i u dvadesetima"

Objavljeno:

U svetu i u Srbiji je trend "odlaganja trudnoća", pa više nije retkost da parovi po prvi put postanu roditelji nakon 40. godine. Roditeljstvo u petoj deceniji ima i svoje prednosti, imate više iskustva, ostvareni ste na raznim poljima i materijalno ste stabilniji. Ipak, ovo odlaganje roditeljstva nosi sa sobom i niz poteškoća sa kojima se starije trudnice sreću.

O ovoj temi govrio je i profesor doktor Goran Malenković, specijalista ginekologije i akušerstva, na svom TikTok nalogu.

Trudnoća
Trudnoćafoto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

"Danas razgovaramo o tome kako starija reproduktivna dob predstavlja ozbiljan izazov za parove koji se suočavaju sa problemima plodnosti i koje su šanse za trudnoću nakon 40-te godine. Istraživanja su pokazala da mnoge žene pogrešno veruju da su njihove šanse za začeće u četrdesetim godinama iste kao i u dvadesetima" objašnjava profesor Malenković.

"Sa druge strane u muškoj populaciji je proizvodnja spermatozoida kontinuiran proces tokom celog života. Sa godinama dolazi do manjeg pada potencijala, ali on neretko ostaje očuvan do duboke starosti. Kod žena je situacija drugačija", nastavlja doktor, pa dodaje:

@prof.dr.malenkovic

Danas razgovaramo o tome kako starija reproduktivna dob predstavlja ozbiljan izazov za parove koji se suočavaju sa problemima plodnosti i koje su šansse za trudnoću nakon 40-te godine. Istraživanja su pokazala da mnoge žene pogrešno veruju da su njihove šanse za začeće u četrdesetim godinama iste kao i u dvadesetima. Šanse za trudnoću se značajno smanjuju nakon 35. godine života žene, a u četrdesetim godinama, šansa za uspeh čak i uz pomoć vantelesne oplodnje iznosi svega 15-20% po ciklusu, dok se sa 45 godina taj postotak smanjuje ispod 1%. Poslušajte više o ovoj temi u videu. Zakažite svoj pregled kod Prof dr Gorana Malenkovića pozivom na broj: 📞 021/3000-505 - Opšta bolnica NEW Hospital, ulica Alberta Ajnštajna 1, Novi Sad 📞 011/439-48-41 - Klinika za reproduktivnu medicinu Pronatal u Beogradu, ulica Dunavska 2, K distrikt.

♬ original sound - Prof. Dr Goran Malenkovic

Majke i snajke

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.