DOKTOR KONAČNO OTKRIO DA LI SE PREHLADA PRENOSI: Svi SRBI misle POGREŠNO, ovo je prava ISRINA
Ilustracija, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

DOKTOR KONAČNO OTKRIO DA LI SE PREHLADA PRENOSI: Svi SRBI misle POGREŠNO, ovo je prava ISRINA

Doktor je konačno otkrio da li se prehlada prenosi

Objavljeno:

Prehladu uzrokuju virusi i ona je jedna od najčešćih zaraznih bolesti u zimskim mesecima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da se svake godine oko 15% svetske populacije zarazi prehladom.

Prehlada je uzrokovana različitim vrstama virusa, najčešće rinovirusima, koji napadaju sluznicu nosa i grla i zbog toga je veoma zarazna.

Smatra se da postoji više od 200 vrsta virusa koji uzrokuju prehladu, a hladno vreme pogoduje njihovom širenju. Zato je moguće da se osoba zarazi više puta u toku godine, jer nema imunitet na sve vrste virusa.

Prenošenje virusa

Virus se može preneti sa zaražene osobe na zdravu putem kapljica koje se izbacuju kijanjem, kašljanjem ili disanjem. Virus se, takođe, može preneti i direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim predmetima, kao što su ruke, maramice, čaše ili pribor za jelo, gde virus može da opstane i do nekoliko sati.

Prenošenje virusa, međutim, ne znači nužno i da će se osoba razboleti. Na to utiču i drugi faktori, kao što su imunitet, genetika, stres, ishrana i higijena.

Zato se neki ljudi često prehlade, a neki retko ili nikad.

Kao što je neko vama preneo prehladu, tako ste i vi zarazni za druge ljude. Prvih nekoliko dana prehlađeni je „najopasniji“ za svoju okolinu.

Česte prehlade koje se ponavljaju i dug period oporavka od njih ukazuju na pad imuniteta.

prehlada, Lekovi
foto: EPA-EFERobert Perry, epa-kim-tiblani

Mehanizam nastanka prehlade

Prehlada se javlja kada virusi napadnu sluznicu nosa i grla. Kada nam se ohladi nos, to olakšava ulazak virusa u naš organizam i izazva prehladu, koja je po tome i dobila ime. Evo kako to funkcioniše:

Kada je napolju hladno, vazduh koji udišemo je, takođe, hladan i suv. To može iritirati našu sluznicu nosa i smanjiti njenu sposobnost da se brani od virusa.

Hladan vazduh, takođe, stimuliše nervne završetke u nosu koji šalju poruku mozgu da pojača cirkulaciju u nosu. To dovodi do proširenja krvnih sudova i oticanja sluznice nosa, što otežava disanje na nos.

Kada nam je teško da dišemo na nos, često prelazimo na disanje na usta. To znači da vazduh koji udišemo ne prolazi kroz nosni filter koji zadržava viruse i druge štetne čestice. Tako se povećava rizik od infekcije.

Zato je važno da se zaštitite od hladnoće i da održavate dobru higijenu nosa, pogotovo ako imate slabiji imunitet.

Simptomi prehlade

Prehlada se obično manifestuje simptomima kao što su zapušen nos, kijanje, curenje nosa, grlobolja, kašalj, glavobolja, malaksalost i povišena temperatura.

Simptomi se obično javljaju dva do tri dana nakon izlaganja virusu i traju oko sedam do deset dana.

Lek za prehladu ne postoji, ali se simptomi mogu ublažiti lekovima protiv bolova, antihistaminicima, kapima za nos i sirupima za kašalj. Važno je unositi i dovoljno tečnosti, odmarati se i izbegavati pušenje i alkohol.

Temperatura, Groznica, Virus gripa, Virus, Bolest, Prehlada
foto: Profimedia

Sprečavanje zaraze

Virusi prehlade se lako prenose. Prehlada se može sprečiti ili smanjiti rizik od zaraze primenom nekih jednostavnih mera, kao što su:

Često i temeljno pranje ruku sapunom i vodom, naročito pre jela i posle kijanja ili kašljanja.

Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, jer i tako virusi mogu ući u organizam.

Korišćenje papirnih maramica za brisanje nosa i bacanje istih u kantu za smeće nakon upotrebe.

Pokrivanje usta i nosa unutrašnjom stranom lakta ili maramicom prilikom kijanja ili kašljanja, kako bi se sprečilo širenje kapljica koje sadrže viruse.

Izbegavanje bliskog kontakta sa osobama koje imaju simptome prehlade, kao što su grljenje, ljubljenje ili deljenje čaša i pribora za jelo.

Jačanje imuniteta zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću, dovoljnim snom i izbegavanjem stresa.

Lečenje prehlade

Pošto je prehlada virusno oboljenje, antibiotici koji uništavaju bakterije su potpuno beskorisni za viruse.

Kod virusnih infekcija važno je da unosite puno tečnosti, vode, čajeva, ceđenih sokova i pileće supe.

Tečnost čuva od dehidracije, vlaži grlo i čini ga manje osetljivim. Najbolje je kad su ovi napici topli, jer tada bolje razbijaju nakupljenu sluz, otčepljuju nos, olakšavaju kašalj.

Dobro je i ispiranje grla i nosa slanom vodom, odmaranje, stavljanje toplih obloga na sinuse.

U ređim slučajevima, prehlada može da se iskomplikuje. Kod komplikacija najćešće dolazi do upale srednjeg uha, upale sinusa, opstrukcije pluća kod osoba koje pate od astme i upale pluća.

Ukoliko primetite da temperatura ne spada posle 3-4 dana i da se sve lošije osećate, da imate bolove u uhu, grlu, plućima.

Bonus video: REDAKCIJA 13.11.2023. 2.DEO

54:43

REDAKCIJA 13.11.2023. 2.DEO

(Espreso/Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.