AKO SPREMATE POSNU SLAVU,OVO OBAVEZNO MORATE DA ZNATE: Evo kako RAZLIKOVATI svežu od pokvarene ribe, jedno ih ODAJE
Riba, Foto: Galina Tolochko / Alamy / Alamy / Profimedia

obratite pažnju

AKO SPREMATE POSNU SLAVU,OVO OBAVEZNO MORATE DA ZNATE: Evo kako RAZLIKOVATI svežu od pokvarene ribe, jedno ih ODAJE

Vreme slava je počelo, a usred inflacije domaćini moraju dobro da se pripreme zbog drastičnog porasta cena

Objavljeno:

Krsna slava u Srbiji predstavlja za većinu stanovništva najvažniji događaj u kalendarskoj godini. Uprkos krizi, domaćini neće štedeti svoje novčanike. Trpeza mora da izgleda što bogatije, bila ona posna ili mrsna i gosti moraju da budu siti. U zavisnosti od toga da li je posna ili mrsna slava u pitanju, ukupna cifra potrebna za pripremanje trpeze varira. Kako je cena ribe ranije bila veća od cene mesa, za posnu slavu je ranije bilo potrebno izdvojiti i više novca. Danas su se cena mesa i ribe gotovo izjednačile.

Ljubomir Pejčić, stručno lice Ribolovačkog saveza Vojvodine i diplomirani ekolog za Blic, objašnjava da pre svega treba izbegavati kupovinu ribe na crno.

Riba
Ribafoto: Profimedia

- Kupujte u ribarnicama ili od ribara za koga znate da ima dozvolu i da radi legalno. Privredni ribari mogu da bacaju mreže samo na Savi, Dunavu i Tisi. Ako znate da je riba sa kanala, akumulacija ili drugih reka, sem što nije zdravstveno bezbedno, učestvujete i u ribokrađi - kaže Pejčić.

Riba koja nije sveža obično ima mutne oči i skoro bele škrge. Odaju je jači i neprijatni miris, meso joj je tvrđe i krljušti se lako skidaju. Kada se čisti, ako se rebra odvajaju od bokova, verovatno nije sveža. Ako je već pokvarena, kada se iseče, boja mesa joj je modra, tako meso mutne boje i mekane teksture bi trebalo izbegavati. Filetirano meso kod sveže ribe mora biti čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje.

Sveža riba ima svetlu kožu koja se preliva u duginim bojama, a na njoj je prisutna prozirna sluz. Što je pigmentacija na koži bleđa, to je riba starija.

- Ribu sa mlečnom bojom očiju i zenicom sive boje trebalo bi zaobići, jer je sigurno pokvarena. Škrge isto moraju biti sveže crvene boje, kao i koža koja mora da se presijava, a krljušt da bude čvrsto uz telo. Ako stisnete ribu i onda se vrati u prvobitan položaj znači da je još elastična, odnosno sveža - kaže Igor Galović, novosadski veterinar, ali i pasionirani kuvar.

Crveni unutrašnji organi prepoznatljivi su znak sveže ribe.

BONUS VIDEO

00:30

PORODICA KOJA JE DOSAD ISKUSILA NAJNIŽE OCENE MAJKI I SNAJKI! Tropsko jelo, riba, krompir, ŠTA TO NIJE URODILO PLODOM?!

(Espreso/srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.