EVO KOLIKO TAČNO TUNJEVINE SMETE POJESTI NEDELJNO: Odlična je za SRCE i MOZAK, ali OVAJ BROJ MORATE ZNATI
Tuna, Foto: Profimedia

paŽnja

EVO KOLIKO TAČNO TUNJEVINE SMETE POJESTI NEDELJNO: Odlična je za SRCE i MOZAK, ali OVAJ BROJ MORATE ZNATI

Koliko često je trebali jesti i da li je zaista nutritivno dobra?

Objavljeno: 09:12h

Tunjevina i sardina su vrste ribe koje se najviše konzumiraju u našoj zemlji. Više puta se pokretalo pitanje koliko je konzumiranje tunjevine zdravo i da li koncetracija žive u njoj može da dovede do trovanja... Kako je ranije za MONDO objasnio dr Zoran Marković, profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, u Srbiju ne ulazi tunjevina koja u sebi sadrži više žive od maksimalne dozvoljene koncentracije.

S druge strane gledišta, kada su nutritivne vrednosti u pitanju, nutricionistkinja Ivana Mišić ističe da pri kupovini tunjevina u konzervi, treba voditi računa o sadržaju soli. Koliko često je trebali jesti i da li je zaista nutritivno dobra?

"Tunjevina je bogata proteinima visokog kvaliteta, što je čini odličnim izborom za podršku mišićima i oporavak. Takođe je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje srca i mozga", ističe nutricionistkinja za Informer i otkriva kako je možete uključiti u ishranu:

Recept, Tunjevina, Testenina
foto: Printscreen/youtube/TheCooknShare

"Tunjevina iz konzerve je praktična opcija, ali obratite pažnju na unos soli. Postoje i konzerve sa smanjenim sadržajem soli", objašnjava ona i savetuje da odaberete tunjevinu u vodi umesto u ulju kako biste smanjili unos dodatnih masti, pogotovo ako ste na dijeti.

"Kao i kod većine namirnica, ključ je u umerenosti. Tunjevinu možete uvrstiti u svoju ishranu dva do tri puta nedeljno kao deo raznovrsnog obroka. Tunjevina je hranljiva i praktična opcija, posebno za one sa dinamičnim životnim stilom. Kada se uključi u balansiranu ishranu, može biti korisna za vaše zdravlje", rekla je za kraj.

02:53

KAKO NADOKNADITI VITAMIN D PRIRODNIM PUTEM: Njegov nedostatak dovodi do TEŠKIH bolesti, Srbi POSEBNO ugroženi (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.