STARI KOLAČ KOJI SAMO NAŠE BAKE NE ZABORAVLJAJU DA PRAVE: Salčići sa pekmezom - recept iz starinske sveske
Salčići sa pekmzeom u tepsiji, Foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

bolji od bilo koje torte

STARI KOLAČ KOJI SAMO NAŠE BAKE NE ZABORAVLJAJU DA PRAVE: Salčići sa pekmezom - recept iz starinske sveske

Salčići sa pekmezom je stari kolač koji samo naše bake ne zaboravljaju da prave po receptu iz starinske sveske

Objavljeno:

Stari kolači su uvek dobrodošli i obradujemo im se više nego bilo čemu.

Naše majke prave najukusnije ruske kape, a bake su poznate po jednostavnim poslasticama.

Obožavamo kada kuća miriše na kolačiče koji se spremaju u rerni naročito u zimskim hladnim danima.

Tako je pred vama jedan starinski kolač - salčići sa pekmezom koji naši stari spremaju redovno svojim unucima i bez nekih velikih povoda.

Smesa za salčiće
Smesa za salčićefoto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Recept ide po ovim sastojcima:

šećer u prahu

600 g brašna

pekmez od kajsija

Testo za salčiće
Testo za salčićefoto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

4 žumanceta

1 vanilin šećer

rendana kora jednog celog limuna

350 g svinjskog sala

prstohvat soli

300 ml kisele vode

Razvlačenje testa za salčiće
Razvlačenje testa za salčićefoto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Način pripreme je sada ispred vas:

U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesti srednje mekano testo, raklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.

Seckanje testa
Seckanje testafoto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate i na svaki staviti kašičicu džema.

Filovanje testa sa pekmezom
Filovanje testa sa pekmezomfoto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilkom pečenja ili lagano preklopiti na pola. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. Gotove salašnjake malo prohladiti, obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati lisnatim, hrskavim zalogajima.

Uživajte u ovom kolaču.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.