MONASI ZA VREME POSTA PRAVE SAMO SVETOGORSKI KOLAČ: Čokolada, džem i orah - recept iz manastira
Parče svetogorskog kolača na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

bolji od bilo kog mrsnog

MONASI ZA VREME POSTA PRAVE SAMO SVETOGORSKI KOLAČ: Čokolada, džem i orah - recept iz manastira

Monasi za vreme posta prave svetogorski kolač koji se sastoji od čokolade, džema i oraha po receptu iz manastira

Objavljeno:

Bilo da spremate za Božićni post ili spremate posnu, jedan kolač za to vreme će vam biti od velikog značaja.

Svetogorski monasi u tom periodu osim jela koja ostavljaju bez teksta kao što su makarone sa prezlama prave i razne poslastice.

Svetogorski kolač je kod njih jako poznat i obavezno se pravi u vreme posta.

Smesa za svetogorski kolač
Smesa za svetogorski kolačfoto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

Sastojci za svetogorski kolač po receptu iz manastira su ispred vas:

150 g posne čokolade za kuvanje

6 kašika džema

džem od kajsije

10 kašika šećera

Pravljenje kore za svetogorski kolač
Pravljenje kore za svetogorski kolačfoto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

šaka ili dve suvog grožđa

1 kesica cimeta

1 šaka seckanih oraha

kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže + 1 pomorandža

1/4 l mlake vode

1 kašika praška za pecivo

Kora u plehu
Kora u plehufoto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

500 g brašna

Taj kolač se sprema na sledeći način:

Džem i šećer izmiksati u mikseru da se dobije jedinstvena smesa.

Džem preko svetogorskog kolača
Džem preko svetogorskog kolačafoto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

U smesu dodamo malo vode, cimet, narendamo koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodamo brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Izmiksati dobro i smesu preručiti u teflonski pleh za pečenje (ako nemate teflonski pleh, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta.

Čokolada preko svetogorskog kolača
Čokolada preko svetogorskog kolačafoto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.

Bonus video:

00:37

NAPRAVITE ČIZKEJK SA BELOM ČOKOLADOM: Dovoljno vam je 6 sastojaka, a PREUKUSNA TORTA se NE PEČE!

(Espreso/Posnajela.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.