OVE PREDMETE MORATE IZBACITI IZ KUĆE POSLE 30-TE, ZABRANJENI SU: Ni slučajno ih ne OSTAVLJAJTE, inače...
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVE PREDMETE MORATE IZBACITI IZ KUĆE POSLE 30-TE, ZABRANJENI SU: Ni slučajno ih ne OSTAVLJAJTE, inače...

Stručnjaci za uređenje enterijera izdvojili su 15 predmeta koji su, uslovno rečeno, zabranjeni nakon tridesete godine, ali su predložili bolje alternative kojima ih možete zameniti

Objavljeno:

Što se tiče uređenja doma, postoje elementi koji zavise od trendova, ali i oni koji su jednostavno ograničeni na određena razdoblja života. Dakle, u mladosti su neke stvari svakako ‘dozvoljene’, ali kad uđete u tridesete, ako želite moderan dom koji odiše toplinom i izgleda luksuznije, možda ćete morati da napravite određene promene.

Stručnjaci za uređenje enterijera izdvojili su 15 predmeta koji su, uslovno rečeno, zabranjeni nakon tridesete godine, ali su predložili bolje alternative kojima ih možete zameniti.

Crteži ili plakati bez okvira

To se može učiniti u dečjim ili studentskim sobama, međutim, u određenim godinama ipak se preporučuje okvir za postere omiljenih pevača ili umetničkih slika. Dodate li paspartu (beli rub do okvira) odmah ćete dobiti dekoraciju koja izgleda skupo.

Fluorescentne podne lampe

Svetlost u stanu treba da bude ugodna za oči, stoga zaboravite na fluorescentne detalje ako želite da prostor bude uređen s ukusom. Odaberite lampu koja ima meko osvetljenje i ugodna je za oči.

Jeftina ili stara posteljina

Stara posteljina koju ne koristite samo će vam zauzimati prostor, pa je bolje donirajte, ako je u dobrom stanju.

S druge strane, stručnjaci savetuju da nakon tridesete treba pripaziti prilikom izbora posteljine. Nije vam potreban materijal koji će uzrokovati dodatno znojenje, neudoban je ili se ne pere dobro.

Plastične posude

Ako ne planirate piknik ili roštiljanje u prirodi, ovi detalji vam ni u jednom drugom slučaju nisu potrebni.

Kič okviri za slike

Nameštaj, Dnevna soba
foto: Profimedia

Svi volimo da gledamo, spremamo slike i osvrćemo se na lepe uspomene. Slažemo se da ih treba zadržati, no bilo bi dobro da stare šarene dečje okvire koje ste dobili za rođendan u osnovnoj školi zamenite boljima.

Reklamne šoljice

Shvatamo – postoji nešto neobično nostalgično u ispijanju jutarnje kafe iz šoljice koju ste pokupili na putovanju ranih 2000-ih. Ali verovatno vam nisu potrebne nove šolje koje zauzimaju prostor u vašim kuhinjskim elementima. Odaberite šolje koje vam najviše znače i u kuhinji držite samo ono što koristite.

Ako vam je teško da se odvojite od njih, razmislite o njihovoj upotrebi kao čašicama za olovke ili žardinjerama za male biljke – dobiće puno više ljubavi na vašem noćnom ormariću ili stolu nego u zadnjem delu ormarića.

Veštačko cveće ili drveće

Ne postoji nijedan dobar razlog za ‘ukrašavanje’ interijera ovakvim detaljem.

Nameštaj koji je na akciji

Ako ste u tridesetima i još uvek kupujete stvari samo da biste popunili prostor ili jeftine artikle na sniženju koji ne odgovaraju ostalim artiklima, vreme je da tome stanete na kraj. Investirajte u klasične komade i oplemenite prostor pravim detaljima.

Jeftine, žičane vešalice

Vrlo je važno kako čuvate odeću. Tu su vešalice ključne. Ako ipak koristite komade tanke žice, bilo bi dobro da pređete na kvalitetnije plastične ili drvene.

Stari, izlizani peškiri

Ništa ne čini da kupatilo izgleda jeftino kao što to čine stari, poderani peškiri. U današnje vreme možete pronaći komplete koje izgledaju skupo, a upotpuniće prostor po niskim cenama, stoga je vreme da se oprostite od starih komada.

Stara, nekorišćena elektronika

Budimo iskreni: hoćete li ikada ponovo koristiti te ogromne kolekcije DVD-ova, CD-ova? Isto važi i i za zastarele modele koji skupljaju prašinu u fiokama, poput starih telefona, neispravnih štampača, igrački koji ne rade i slično. Možda je vreme da napravite ‘čistku’.

Neusklađene kutije za hranu

Ako želite da vaš dom izgleda elegantnije i luksuznije, posebno kuhinjski deo, možda je vreme da, na primer, razbijene staklene tegle od kafe, šećera, brašna zamenite novim setom, a to posebno važi ako čuvajte ih u plastičnim posudama.

Komplet staklenih posuda za hranu s poklopcem lakše ćete da čistite i trajaće vam puno duže od starih plastičnih.

Prazna polica za knjige

Cveće ili zanimljiva umetnička dela mogu sjajno da ispune praznu policu (naravno, dok ne popunite svoju biblioteku, jer smo sigurni da na tome puno radite). Nemojte preterivati, ali nekoliko dobro odabranih detalja puno je bolje od praznog i pustog prostora.

Goli drveni podovi i tepisi veličine poštanske marke

Tepisi daju toplinu prostoru i unose živost, te zaokružuju priču. Umesto da posežete za najbržim rešenjem, bolje je da štedite ako morate dok ne skupite dovoljno novca za kvalitetan tepih koji će se svojim uzorkom i dizajnom savršeno uklopiti u prostor. Takođe, tepisi ne smeju biti premali, već treba da odgovaraju veličini ključnih elemenata u prostoriji.

Akcentni zid

Nekome se ovo možda neće svideti, ali jedan naglašeni zid u sobi je davno izašao iz mode, pogotovo ako se koriste teksture i slično. Umesto da prostoru daju utisak luksuza, učiniće suprotno, piše Story.hr.

01:30

PRODAO SAM STAN NA DORĆOLU, PRESELIO SE U NOVI SAD Uroš Ćertić sve odao za Kurir: Planiramo prinovu, OTVORIO SAM NOVI BIZNIS!

(Espreso/Zadovoljna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.