LEKARI OTKRILI KOJU HRANU TREBA JESTI POSLE SRČANOG UDARA: Popraviće vam SRCE i HOLESTEROL, niste svesni
Srčani udar, Foto: Profimedia

paŽnja

LEKARI OTKRILI KOJU HRANU TREBA JESTI POSLE SRČANOG UDARA: Popraviće vam SRCE i HOLESTEROL, niste svesni

Ovaj način ishrane uglavnom se zasniva na biljkama i ukoliko ga sledimo

Objavljeno: 12:57h

Možda se oni koji već imaju koronarnu arterijsku bolest (CAD ) pitaju koja je vrsta ishrane najbolja za zdravlje njihovog srca. Koju hranu treba da izaberete (ili izbegavate) ako ste imali infarkt miokarda (srčani udar), moždani udar, akutni koronarni sindrom ili anginu?

- jedite mnogo svežeg voća i povrća; - izbegavajte zasićene masti, trans-masti i mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti; - jedite masnu ribu najmanje dva puta nedeljno.

Popularna ishrana koja poštuje sve ove preporuke zove se mediteranska dijeta.

Šta je mediteranska dijeta?

Hrana, Dijeta
foto: Iurii Maksymiv / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne postoji zvanična definicija mediteranske dijete. Naziv je izabran zato što plan ishrane sadrži mnoge navike ljudi koji žive u mediteranskim regionima sveta. Ovaj način ishrane uglavnom se zasniva na biljkama i ukoliko ga sledimo:

- ješćemo puno voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i celih žitarica; - imaćemo umerene porcije sira, jaja i jogurta; - možemo u svoje obroke svake nedelje da uključimo nekoliko porcija ribe, drugih morskih plodova i živine; - možemo da uživamo u maslinovom ulju i crnom vinu u umerenim količinama.

Moguće koristi za zdravlje srca

Mediteranska ishrana ima nekoliko ključnih elemenata koji mogu biti posebno korisni za kardiovaskularni sistem:

- uključuje mnogo namirnica koje sadrže manje zasićenih masti, trans/masti, holesterola, natrijuma i dodatog šećera; međutim, ukoliko se prekomerno konzumiraju, ovi hranljivi sastojci mogu imati negativan uticaj na faktore zdravlja srca kao što su težina, krvni pritisak i nivo šećera u krvi; - neke od namirnica koje se najviše ističu u ovoj ishrani, poput maslinovog ulja, glavni su izvori mononezasićenih masnih kiselina zdravih za srce; - neki hranljivi sastojci u ishrani, poput omega-3 masnih kiselina, mogu pomoći u smanjenju holesterola i triglicerida.

02:55

JA SAM ALEKSANDAR, PROŠLE GODINE SAM PREŽIVEO INFARKT! Jeziva ispovest Mitića: Počelo je sa bolovima u ZGLOBOVIMA

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.