STRUČNJAK OTKRIO ŠTA MORATE DA URADITE AKO NE MOŽETE DA ZASPITE NOĆU: Ovu TAJNU malo ko zna, a ozbiljno RADI
Nesanica, Foto: Profimedia

sjajno

STRUČNJAK OTKRIO ŠTA MORATE DA URADITE AKO NE MOŽETE DA ZASPITE NOĆU: Ovu TAJNU malo ko zna, a ozbiljno RADI

U pitanju je potpuno prirodan način, pa pokušajte pre nego što posegneta za tabletama

Objavljeno:

Problemi sa spavanjem i nesanicom sve su učestaliji. Sve više ljudi ima problem da uveče zaspi i umjesto okrepljujućeg sna i domora prevrću se po krevetu nekad i satima. U takvim situacijama većina će posegnuti za tabletama za spavannje kako bi barem koliko toliko odspavali i odmorili se. Postoje brojni saveti stručnjaka kako da se rešite nesanice, brže i lakše zaspite ali malo ko razmišlja o disanju.

Instruktorka joge Bhavini Viaso podelila je tri praktična načina kako da naučite pravilno svesno disanje koje vam može pomoći da uveče lakše zaspite, prenosi yahoo.com.

Nesanica
Nesanicafoto: Profimedia

1. Naizmenično disanje kroz nozdrvu

Za pravilno izvođenje ove vežbe neophodno je da sednete udobno na pod i postavite levu ruku u "bradu mudru" odnosno položaj gde dodirujete palac i kažiprst zajedno a da se pritom ostali prsti potpuno opuštaju u vašem krilu. Desnom rukom nežno stavite palac na spoljašnju stranu desne nozdrve, a vaš kažiprst i srednji prst treba da se naslanjaju na vaše čelo dok bi prsten i mali prst trebalo da budu na levoj nozdrvi.

Oči treba da vam budu zatvorene a onda treba da udahnete kroz obe nozdrve. Desnu nozdrvu zatvorite desnim palcem i izdahnite kroz levu. Onda obrnite proces i udahnite na levu nozdrvu i zatvorite je a izdahnite na desnu. Ovo ponovite najmanje šest puta dok vam dah ne postane dug i dubok.

Nesanica
Nesanicafoto: Profimedia / Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy /

2. Brahmari Pranaiama

Stavite prste na spoljašnju stranu ušiju i duboko udahnite i izdahnite stvarajući tiho pevušenje. Dok pevušite i izdišete nežno otvorite i zatvorite uši prstima i trebalo bi da čujete ritmično zujanje. Ova vežba je poznata i kao tehnika disanja pčele. Ovo treba ponoviti tri puta u ovoj rutini pre spavanja..

3. Brahmari 2. deo

Zatvorite oči i stavite palčeve na spoljašnju stranu svakog uha. Kažiprsti bi trebalo da vam budu iznad svakog kapka, srednji prsti na spoljašnjoj strani nosa, prstenasti iznad gornje usne a mali prsti prema bradi.

Udahnite dugo i duboko i izdahnite i pevušite. Ponovo lagano otvorite i zatvorite uši i čućete ritmično zujanje. Ovu poseldnju vežbu treba ponoviti najmanje tri puta a onda lezite i odmorite se.

Majke i snajke

48:00

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP06

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.