KUĆNI UREĐAJI KOJI VAM ''JEDU'' STRUJU KAO BLESAVI: Proverite koliko ih često palite i tako UMANJITE mesečni račun
Struja, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

obratite pažnju

KUĆNI UREĐAJI KOJI VAM ''JEDU'' STRUJU KAO BLESAVI: Proverite koliko ih često palite i tako UMANJITE mesečni račun

Mnoge od nas svakog meseca zaboli glava kada nam stignu mesečni račun na kućnu adresu

Objavljeno:

Kako biste uspeli da barem malo uštedite na struji, a samim tim što se tiče i finansija, isprobajte ovih par trikova.

1. Bojler – uštedite 10 % Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vreme očistite kamenac sa grejača, jer to povećava potrošnju.

Bojler
foto: Yevhenii Podshyvalov / Panthermedia / Profimedia

2. Mašina za veš – uštedite 10% Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite pretpranje za beli veš i koristite kraće programe.

3. Frižider i šporet – uštedite 6% Termostat u frižideru namestite na tri ili pet stepeni. Izbegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem, mada verujemo da to i ne radite. Redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda.

Frižider
foto: Profimedia

Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grejač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuvate bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbegavajte da otvarate često vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

4. Mašina za sudove – uštedite 2% Pored značajne uštede vremena i vode, na duge staze mašina za sudove uštedeće i struju. Perite sudove kada se mašina napuni, izbegavajte cikluse sa visokim temperaturama (90 stepeni) i uključujte je posle ponoći.

Bonus video

04:48

OVO SU NAJBOLJI NAČINI DA UŠTEDITE STRUJU U DOMAĆINSTVU Stručnjak otkriva TRIK kojim možete da smanjite račune i do 20%

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.