RUSKE DOMAĆICE SAMO OVU TORTU PRAVE, SVIDI SE SVAKOM KO JE PROBA: Fora je u POSEBNIM KORAMA koje se tope u ustima
Napoleon torta, Foto: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

recept

RUSKE DOMAĆICE SAMO OVU TORTU PRAVE, SVIDI SE SVAKOM KO JE PROBA: Fora je u POSEBNIM KORAMA koje se tope u ustima

Brašno pomešajte sa sitno naseckanim maslacem

Objavljeno:

Poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih korica, koje su premazane ukusnim kremom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva. Ova poslastica se topi u ustima, a ako želite da joj obogatite ukus u mirisni krem od vanile obavezno dodajte i kokos.

Recept za Napoleon tortu je vrlo jednostavan, a o ukusu nećemo pričati, procenite sami.

Napoleon torta, Torta
foto: Cookrate - Srpski / Printscreen/ Youtube

Sastojci

Kora

500 g brašna

300 g maslaca

30 g šećera

10 g soli

5 g vanilin šećera

15 ml alkoholnog sirćeta

150 ml hladne vode

Fil

600 ml mleka

15 ml arome vanile

7 žumanaca (140g)

140 g šećera

70 g gustina

125 g maslaca, sobne temperature, naseckanog na kockice

Napoleon torta
Napoleon tortafoto: Cookrate - Srpski / Printscreen/ Youtube

Priprema:

Brašno pomešajte sa sitno naseckanim maslacem. Što manje zagrevajte maslac, pomešajte tek da spojite sastojke (tekstura nalik peska sa grudvicama), pa ostavite u frižideru da se ohladi.

Pomešajte šećer, vanilin šećer, so, sirće i hladnu vodu. Ovoj smesi dodajte brašno, malo po malo, pa mesite rukama dok ne dobijete fino testo za rad. Testo podelite na 12 loptica, oko 80 g težine da bude svaka, pa ih ostavite u frižideru da se dobro prohlade kako bi se lakše razvijale.

Mleko zagrejte do ključanja pa ga skinite sa ringle i dodajte vanilu. Žumanca umutite sa šećerom, dok ne postanu svetle boje, pa dodajte gustin i mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte malo toplog mleka, pa umutite smesu i potom postepeno dodavajte mleko uz neprekidno mućenje. Fil vratite u šerpu i kuvajte uz povremeno mešanje žicom za mućenje, kako se ne bi stvorile grudvice. Mutite dok se smesa ne zgusne pa skinite sa šporeta. Smesu prekrijte folijom pa ostavite da se ohladi. Nakon što se smesa ohladi postepeno dodavajte maslac i mutite.

Testo razvijte oklagijom, na papiru za pečenje, na dimenzije prečnika 19 cm, secite ih kalupom i pecite 5- 7 minuta na 210°C dok ne dobiju blago zlatnu boju. Nakon pečenja kore će se smanjiti za 2-3 cm. Postupak ponovite sa svim lopticama testa i ostavite ih da se prohlade pre filovanja.

Pogledajte kako je moćna torta

00:32

Pogledajte kako je moćna torta

(Espreso/Persu)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.