OVU BOLEST SRBI SHVATAJU OLAKO, A ONA JE ZBOG NJE IZGUBILA NOGU: Na prvi SIMPTOM idite LEKARU
Ilustracija, Foto: Profimedia / BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial /

morate znati

OVU BOLEST SRBI SHVATAJU OLAKO, A ONA JE ZBOG NJE IZGUBILA NOGU: Na prvi SIMPTOM idite LEKARU

Zbog bolesti koju naš narod olako shvata ova žena je ostala bez noge

Objavljeno:

Kad je dobila glavobolju i osetila bolove u grlu, Alison Miler je pomislila da je prehlađena. U to vreme imala je 33 godine i verovala je da će se brzo oporaviti. Ali, nije ni slutila da će joj simptomi koje je osetila zauvek promeniti život.

Tog 7. marta 2014. Alison je bila na poslu i kako se nije osećala najbolje, odlučila je da se ranije vrati kući. Ubrzo se njeno zdravstveno stanje pogoršalo, pa je zatražila lekarsku pomoć. Dobila je lek protiv kašlja i rečeno joj je da dođe opet ukoliko se ne bude osećala bolje.

Iste večeri osetila je stravične bolove u leđima usled kojih se umalo nije onesvestila. Pozvala je prijatelja koji ju je odvezao u hitnu pomoć.

- Nikad u životu se nisam osećala tako bolesno. To je bio početak agonije u koju sam upala – priseća se Alison.

Bolnica, Lekari, Pacijent
foto: J.M. Guyon - Copyright 2013 / CandyBox / Profimedia.

Lekari su ustanovili da ova mlada žena ima bakterijsku upalu pluća koja se razvila usled nepreležanog gripa. Takođe su joj dijagnostikovali sepsu, a onda i septički šok. Njeni organi su počeli da otkazuju i Alison je bila na ivici smrti. Srećom, lekari su uspeli da je spasu, ali je tokom lečenja došlo do gubitka cirkulacije, usled čega su hirurzi morali da joj amputiraju nogu.

Alison je zbog komplikacija izazvanih gripom postala invalid

Alison je provela tri meseca u bolnici. Ponovo je učila da hoda i morala je da prihvati sebe bez amputirane noge.

- Postepeno sam shvatala da moj život više nikada neće biti isti. Tako nešto nikada sasvim ne uspevate da prebolite – iskrena je Alison, piše britanski San.

Iako je od zdravstvenog problema sa kojim se suočila prošlo skoro deset godina, ona se sve vreme trudi da edukuje ljude o opasnosti koje grip može da izazove deleći svoje potresno iskustvo.

Posle izlaska iz bolnice iznova je učila da hoda

- Zbog gripa koji većina ljudi olako shvata bila sam na ivici života i smrti. Zauvek ću biti osoba sa invaliditetom, jer se nisam vakcinisala protiv gripa, a sada savetujem svima da se obavezno vakcinišu. Moja misija je da uverim ljude da grip nije nimalo bezazlen. Komplikacije koje nastaju zaista mogu da budu opasne po život. Ukoliko ste bolesni i simptomi su teški, obavezno odmah zatražite lekarsku pomoć. Slušajte svoj organizam, bolje je ponašati se proaktivno, nego kasnije žaliti što to niste uradili – poručuje Alison.

Najčešći simptomi gripa su iznenadna visoka temperatura, osećaj umora, bol u celom telu, suv kašalj i bol u grlu. Uz to, gri često prate i glavobolja, poteškoće sa spavanjem, gubitak apettia, dijareja, bol u stomaku i mučnina.

Bonus video: Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

02:27

Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.