DOKTORKA ČILIĆ UPOZORILA NA HRANU KOJU NIKAKO NE SMEMO JESI UZ ANTIBIOTIKE: Napravićete više ŠTETE nego KORISTI
Dr Branislava Čilić, Foto: Printscreen/Youtube/ Snježana Ivić

obratite pažnju

DOKTORKA ČILIĆ UPOZORILA NA HRANU KOJU NIKAKO NE SMEMO JESI UZ ANTIBIOTIKE: Napravićete više ŠTETE nego KORISTI

Antibiotici se prepisuju za lečenje bakterijske infekcije, međutim najveći problem se javlja usled njihove zloupotrebe i pogrešnog konzumiranja

Objavljeno:

Posledica toga je rezistencija bakterija na antibiotike koja je sve veći problem kako u svetu, tako i kod nas.

Lekari više puta podsećaju da antibiotici ne leče viruse i virusne infekcije i pogotovo ne bi smeli da se uzimaju na svoju ruku. Osim toga važno je i kako se koriste. Doktorka iz Zagreba, Branislava Čilić otkriva šta treba da izbegavamo da jedemo i pijemo dok ih koristimo.

Pa tako, neki sastojci iz grejpfurta se razgrađuju u jetri istim enzimima kao i antibiotici. Zbog toga bi moglo da dođe do preklapanja i nepotpunog delovanja antibiotika. Dodala je kako nije mudro uzimati ni kalcijum i magnezijum.

Prehlada, Zagađenje, Zagušljivost
foto: Profimedia

Nikako kalcijum i magnezijum

"Poznato je da kalcijum iz mleka, mlečnih proizvoda i hrane koja sadrži kalcijum, ali i lekova koje koristimo u lečenju osteoporoze, smanjuje resorpciju antibiotika u crevima, to posebno vredi za kinolonsku i tetraciklinsku grupu antibiotika. U tom slučaju se ne postiže terapijska doza leka u organizmu dovoljna a za borbu protiv bakterijskih uzročnika bolesti. To možete da izbegnete uzimanjem leka dva sata nakon konzumiranja hrane bogate kalcijumom", objasnila je i dodala da sličan rezultat ima i hrana s kiselim ukusom, ali i hrana bogata vlaknima.

Treba izbegavati alkohol

Alkohol se ne preporučuje u kombinaciji ni sa jednom grupom lekova pa tako ni s antibioticima. Posebno ne s antibiotikom metronidazolom gde može da izazove hipoglikemiju, mučninu, povraćanje, smetnje u disanju, ali i druge psihičke smetnje, zbunjenost, konfuziju", upozorava dr. Čilić.

Alkohol
Alkoholfoto: Profimedia

Šta je dobro uz antibiotike

"Treba uzimati hranu bogatu vitaminom K kod pacijenata na terapiji martefarinom jer antibiotik u crevima uništava bakterije koje proizvode vitamin K. On je važan u antikoagulantnom lečenju kako se ne bi pojačavao učinak martefarina, a posledica bila neželjeno krvarenje", kaže doktorka.

Uz antibiotike bi trebalo uzimati i probiotike kako bi se obnovila crevna flora na koju antibiotici negativno deluju jer uz loše bakterije uništavaju i one dobre.

Dovoljno tečnosti

Takođe, antibiotike treba uzimati uz dovoljno tečnosti (oko 2 dcl), a voda je najbolji izbor.

"Antibiotike trebate popiti u tačno određeno vreme jer je učinak jedne doze vremenski ograničen i mora da postojii kontinuitet koncentracije leka u telu kako bi on bio delotvoran", svatovala je dr. Čilić, prenosi 24sata.hr.

BONUS VIDEO

02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

(Espreso/mondo/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.