DVA PUTA RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO STAVITE PAMPAS U SVOJ DOM: Lepa za oko, ali ova biljka može biti jako OPASNA...
Pampas, Foto: printscreen/instagram/pampas_shop_srbija1

DEKORACIJA

DVA PUTA RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO STAVITE PAMPAS U SVOJ DOM: Lepa za oko, ali ova biljka može biti jako OPASNA...

Pampas trava trenutno je izuzetno popularna u svetu dizajna enterijera, njene pernate metlice koriste u dekorativnim aranžmanima.

Objavljeno:

Jesen je godišnje doba kada pampas doživljava svoju punu raskoš – jer su cvetne metlice od sada pa sve do mraza efektan jesenski detalj na otvorenom, a tokom zime odlično se mogu uklopiti u svaku unutrašnju dekoraciju. Pampas trava službenog imena Cortaderia selloana ukrasna je biljka duge stabljike i raskošnih listova, odnosno paperjaste trave najčešće zlatne boje.

Pampas
foto: printscreen/facebook/moj pampas

Odlično izgleda u velikim vazama, na stolu ili u nekom kutku za opuštanje. Ova je biljka vrsta cvetnice iz porodice Poaceae. Poreklom je iz Južne Amerike, iz regije Pampas po kojoj je i dobila ime.

Naime, osobe koje inače pate od alergija na polen trave mogu osetiti respiratorne simptome i od pampasa. Procenjuje se da alergije na polen trave pogađaju oko 20 posto stanovništva širom sveta, što znači da je svaka peta osoba alergična na travu.

Takođe, svake se godine beleži i porast broja osoba koje pate od različitih vrsta alergija. Kod nekih su urođene, a drugi ih pak razviju u bilo kojoj životnoj dobi. Nije baš jasno zašto neko ko je do juče uživao bez tegoba u travi, odjednom na nju nepovoljno reaguje, ali razlog leži u činjenici da svedočimo klimatskim promenama, zagađenju vazduha, uništavanju prirodne flore, urbanizaciji i slično.

Globalno zagrevanje rezultira većim brojem toplijih dana, što pak pogoduje ranijem nicanju biljaka, kao i njihovom dužem zadržavanju. Kod osetljivih osoba alergija na travu manifestovaće se kijanjem, šmrcanjem i drugim smetnjama gornjeg dišnog disajnog i iritacijom na očima. Iako efekat pampas trave na zdravlje nije proučavan na velikom uzorku, u Španiji su napravili prvu manju studiju koja je pokazala veliku alergenost pampas trave.

U španskoj Kantabriji upustili su se u naučni projekat pa su ekstrahovali polen pampas trave i analizirali alergenu reakciju kod 98 pacijenata koji su bili alergični na polen lokalnih trava. Utvrdili su kožnu reakciju i prisutnost specifičnih IgE antitela (sIgE) na pampas ili na tipičnu autohtonu travu, Phleum pratense. Takođe su u istraživanju uporedili sezonske simptome s prijavljenim brojem polena trave na tom području. Rezutati snažno sugerišu da pampas može uzrokovati respiratorne alergije u sličnoj meri kao i lokalne trave. S obzirom na to da se pampas trava oprašuje kasnije od lokalnih trava, to bi produžilo razdoblje alergija na travu u regiji za oko tri meseca svake godine, kako je i navela većina pacijenata.

Istraživači su zaključili kako je ova prva studija koja je izvestila o efektima upečatljivog širenja pampas trave na ljudsko zdravlje te da može predstavljati relevantno pitanje zdravlja okoline.

U poslednjih nekoliko decenija pampas trava proširila se u raznim zemljama te je već negde i klasifikovana kao invazivna vrsta, na primer na Havajima i u Novom Zelandu. Razlog je taj što su zabeležene mnoge pogubne posledice za lokalnu biološku raznolikost, krajolik i strukture.

Ali i dalje je veoma omiljena upravo zbog svoje upečatljive karakteristike – može narasti nekoliko metara u visinu, a perjanice su sve raskošnije iz godine u godinu. Cvetaju krajem leta i mogu trajati do dugo u jesen. Listovi su dugi i uski, s oštrim rubovima koji se mogu seći poput noža, otuda i ime „cortaderia“, što na španskom znači „sečenje trave“. Osim uređenja okoline, pampas trava je takođe atraktivna pticama. Visoke perjanice pružaju ‘klupe za odmor’ pticama, a listovi takođe mogu pružiti sklonište malim životinjama poput miševa i zečeva. Sadi se u kombinaciji s drugim biljkama na travnjaku gde može stvoriti prelepe cvetne gredice, ali potreban je oprez jer je tokom sušnih razdoblja jako zapaljiva.

U prošlosti se ova biljka koristila i u praktične svrhe. Listovi su se koristili su Južnoj Americi za sečenje, a perjanice za posteljinu, izolaciju, pa čak i kao materijal za tkanje. Pampas trava davno se koristila i zbog svojih lekovitih svojstava. U tradicionalnoj južnoameričkoj medicini pampas trava se koristi za lečenje raznih bolesti, uključujući astmu, bronhitis i infekcije mokraćnog sistema. Iako postoje ograničena naučna istraživanja o lekovitim prednostima pampas trave, neke studije sugerišu da može imati protivupalna i antitumorska svojstva.

Pampas trava trenutno je izuzetno popularna u svetu dizajna enterijera, njene pernate metlice koriste u dekorativnim aranžmanima. Poslednjih godina pampas trava zvezda je Instagrama i posebno je trendi u boho i minimalističkim stilovima dekoracije.

Pampas trava je takođe popularna među cvećarima koji je koriste u cvetnim aranžmanima, bidermajerima i drugim cvetnim ‘kreacijama’. Pernata tekstura daje jedinstven i nežan ‘dodir’ tim aranžmanima, a njihova veličina i visina čine ih idealnim za mnoštvo kreacija.

Ali, kada se koristiti pampas u cvetnim aranžmanima, savetuje se lagano poprskati metlice lakom za kosu kako bi im pomogli da zadrže svoj oblik i sprečite rasipanje po podu. Ipak to ih neće lišiti sposobnosti da izazovu alergijsku reakciju kod osetljivijih osoba.

U nekim kulturama pampas trava je takođe povezana sa simbolikom i duhovnošću. U japanskoj kulturi pampas trava se smatra simbolom prosperiteta i često se koristi u tradicionalnoj umetnosti i ukrasima. U feng shuiju se veruje da pampas trava donosi sreću i pozitivnu energiju u prostor.

04:13

ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.