9 NAJOPASNIJIH PREDMETA KOJE PAS MOŽE DA POJEDE: Jedna od njih je i najukusnija namirnica na svetu...
Pas, Foto: Privatna arhiva

PAŽNJA!

9 NAJOPASNIJIH PREDMETA KOJE PAS MOŽE DA POJEDE: Jedna od njih je i najukusnija namirnica na svetu...

Važno je voditi računa na koji način odlažemo ove stvari, kako bi ih držali podalje od naših krznenih prijatelja

Objavljeno:

Psi su poznati po tome što gutaju sve i svašta kad god im se ukaže prilika. Naročito ih “golica” da saznaju kakvog su ukusa predmeti koji su im “na izvolte” i nalaze se u njihovoj neposrednoj okolini.

Psi će jesti sve što im ponudite, ponešto iz palete ljudskih namirnica će odbiti, ali će isto tako uživati i u gadnim stvarima, kao što su izmet i sadržaj iz želuca.

Čovek, Pas
foto: RINA

Pošto će pas poželeti da gricne, kusne i poliže skoro sve, neobezbeđeni predmeti i preparati u domu i oko njega su konstantan razlog za brigu: jer, poslednje što biste želeli je da se ljubimac otruje i razboli zbog vaše nepažnje.

1. Žvaka

Ako pas proguta žvaku, to može da bude zabrinjavajuće iz nekoliko razloga. Neke vrste žvaka sadrže ksilitol koji je zamena za šećer, a poznato je da on izazva oštećenje jetre i hipoglikemiju koje u slučaju zanemarivanja dovode do napada, pa čak i uginuća. Žvakaća guma bez ksilitola nije bezazlena: ona nije toksična, ali će uznemiriti stomak psa ili začepiti creva.

Ukoliko pas proguta žvaku, odvedite ga veterinaru koji će najverovatnije izazvati povraćanje i simptomatski lečiti ljubimca.

Žvaka
foto: Profimedia

2. Kolači

Kolačići filovani čokoladom i punjeni alkoholnim dodacima su posebno opasni za pse. Ksilitol je i ovde često prisutan, a čokolada sadrži supstance koje psi ne mogu da metabolišu kao ljudi. One se akumuliraju u telu i izazivaju povraćanje, dijareju, pojačanu žeđ, hiperaktivnost ili još teže simptome kao što su napadi i nepravilan srčani ritam.

Ako želite da nagradite psa, nabavite slatke poslastice koje su napravljene specijalno za ljubimce.

Keks, Čokoladni keks, Cookie
foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

3. Piletina

Psi mogu da jedu piletinu, ali sirova ili nedovoljno kuvana piletina (i bilo koji protein životinjskog porekla) mogu da budu kontaminirani različitim patogenim organizmima, kao što su salmonela, Escherichia coli i Listeria: oni mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom. Kuvana piletina bez začina se daje psu, pod nadzorom, ali su pileće kosti visokorizične. Gutanje kostiju može izazvati poremećaje ili povrede gornjeg i donjeg gastrointestinalnog trakta, a postoji i opasnost od gušenja.

Ako pas pojede komad sirove piletine i pokaže znake netolerancije, poput povraćanja ili dijareje, pozovite veterinara.

Piletina
foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

4. Plastične boce

Sama plastika ne predstavlja značajan rizik po psa, osim ako ne odgrize deo flaše i proguta ga, ali najviše pažnje treba posvetiti sadržaju plastične bočice, jer se u njima obično skladište preparati, lekovi i druge supstance koje mogu da naškode psima. Zato povedite računa gde držite vaše plastične bočice sa vitaminima i suplementima.

Flašica vode
foto: Printscreen

5. Suvo grožđe

Suvo grožđe je toksično za pse: neki ljubimci mogu razviti simptome nakon njegovog konzumiranja, dok pojedini psi - začuđujuće - uopšte ne reaguju. Nije sasvim jasno zašto se to dešava, ali najverovatnije ima uzrok u većoj količini ovog voća.

Suvo grožđe
foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

6. Sveže grožđe

Velika je verovatnoća da će pas pojesti poneko zrno grožđa koje obično završi na podu. Trenutno, veterinari ne mogu reći koja je toksična doza ovog voća i različiti izveštaji objašnjavaju koje su opasne za pse. U nekim slučajevima, psu može da zasmeta samo jedno zrno, dok će drugi psi sasvim dobro podneti veću količinu grožđa.

grožđe
foto: Profimedia

7. Lekovi

Na pod vam je palo nekoliko tableta dok ste pokušavali da skinete poklopac sa boce. A pošto vas pas prati svuda, može se desiti da ih pojede. Ovaj scenario dešava se poprilično često i reč je o lekovima koje ljudi svakodnevno koriste kao terapiju povišenog krvnog pritiska, zatim vitamina, suplemenata ili zbog tegoba u vidu povišene temperature, glavobolje i slično. Ovi lekovi mogu biti toksični za psa i odgovorni su za mnogo primera trovanja kućnih ljubimaca.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

8. Kućna hemija i otrovi za glodare

Pse privlače stvari koje smatramo odvratnim, pa ne čudi što ih može namamiti miris određenih otrova.

Toksičnost pesticida koji se koriste za odbijanje, eliminaciju i kontrolu biljaka ili životinja može varirati od blage do opasne po život, u zavisnosti od supstance i količine koju je pas progutao. Ovi otrovi izazivaju poremećaje krvarenja, neurološke probleme, napade, insuficijenciju bubrega, unutrašnje krvarenje i kolaps.

Ako pas proguta neku otrovnu supstancu, odmah ga odnesite veterinaru. Ponesite i bocu sredstva koje je konzumirao ili etiketu sa nje. Rana dijagnoza i hitna medicinska pomoć su od suštinskog značaja i mogu spasiti život vašeg psa.

Metanol, Lekovi, Hemikalije, Otrov
foto: Profimedia

9. Čokolada

S obzirom na to da čokoladu obožavaju gotovo svi stanovnici naše planete, teško je pronaći dom u kome nema barem jednog pakovanja ove namirnice. Čokolada je jedno od najvećih životnih zadovoljstava čoveka, ali je izuzetno opasna za pse. Ona sadrži teobromin i kofein koji izazivaju stimulaciju centralnog nervnog sistema i dovode do brzih i jakih kontrakcija srca, povraćanja i dijareje, pas pije velike količine vode i često mokri, a na kraju se jave napadi i uginuće, ako je pojeo dovoljno veliku dozu.

Ukoliko pas pojede čokoladu, odlazak veterinaru je neminovan, a lečenje zavisi od rase ljubimca i količine koju je uneo u organizam.

Čokolada
foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia
03:39

POMAŽU SLEPIMA I SLABOVIDIMA, A PRETI IM NESTANAK? Kinolog otkriva koliko su važni psi vodiči i zbog čega su danas ugroženi?

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.