OTKRIVENO ZAŠTO SVEŠTENICI NOSE BRADU: Treba da je nosi SVAKI SRBIN ona je SIMBOL PRAVOSLAVLJA i naše tradicije
Monah, Foto: Nebojša Manidć

morate da znate

OTKRIVENO ZAŠTO SVEŠTENICI NOSE BRADU: Treba da je nosi SVAKI SRBIN ona je SIMBOL PRAVOSLAVLJA i naše tradicije

Njeno brijanje je sramoćenje čoveka, kažu sveštena lica

Objavljeno:

Bradu mnogi muškarci danas nose kao modni detalj, ali za Sveštenike i monahe Srpske pravoslavne crkve ona je sastavni deo njihovog crkvenog identiteta i duge tradicije.

Dok katolički sveštenici retko imaju malje na licu, ona je neka vrsta zaštitnog znaka naših otaca.

Tradicija nošenja brade među pravoslavnim sveštenicima i monasima, uključujući i one iz Srpske Pravoslavne Crkve, ima duboko simboličko značenje i istorijsko utemeljenje.

Monah, Glumac
foto: Printscreen/jutjub

Ono se odnosi na poštovanje biblijske tradicije, identifikaciju sa Hristom, simbolizaciju duhovne zrelosti i mudrosti, kao i na izražavanje otpora prema sekularizmu.

Brada je vizuelni simbol njihovog zaveta i svakodnevni podsetnik na duhovne vrednosti kojima su posvećeni. Ova praksa istovremeno predstavlja veze sa prošlošću i kontinuitet sa svetim ljudima i svetim običajima kroz vekove. Na kraju, nošenje brade od strane sveštenika i monaha nije samo estetska ili običajna praksa, već duboko duhovni akt koji odražava njihovu posvećenost pravoslavnoj veri.

U starozavetnoj knjizi Levit navodi se da je Gospod uzeo "lično" učešće u organizovanju starozavetne crkve - Njegove skinije.

Monah
foto: Printscreen/Youtube

Tako je i ustanovio službu sveštenstva kad je naredio Mojsiju da mirom pomaže glavu svog brata Arona. Miro je izlio na glavu brata, a ono se slilo niz njegovu bradu. Sličan simbol predstavlja i epitrajilj, dugačko platno koje stoji oko vrata i spušta se skoro do stopala i bez kojeg sveštena lica ne mogu da vrše službu – krštenja, opela, ispovedanja…

Danas svaki episkop kao i sveštenik prilikom odevanja epitrihilja molitveno se seća tog momenta kad je ustanovljeno starozavetno sveštenstvo izgovarajući sledeće biblijske reči: "Blagosloven Bog koji izliva blagodat svoju na sveštenike svoje kao miro na glavu, koje se sliva na bradu, bradu Aronovu, koji se sliva na skut haljine njegove".

Ovde je smisao sveštenstva jako vezan za bradu, a naročito ako se tome pridoda i činjenica da je brada ukras muškarca i da njeno brijanje u stvari jeste sramoćenje čoveka, kako se navodi na sajtu svetosavlje.org.

Majke i snajke

48:09

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP04

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.