AKO PLANIRATE DA SE VENČATE U CRKVI, OVO MORATE ZNATI: Nije tako LAKO - postoji ISPIT, a za neke je i ZABRANJENO
Venčanje, Foto: Profimedia

ovo niste znali

AKO PLANIRATE DA SE VENČATE U CRKVI, OVO MORATE ZNATI: Nije tako LAKO - postoji ISPIT, a za neke je i ZABRANJENO

Stvari koje treba da znate ukoliko planirate tradicionalno crkveno venčanje

Objavljeno:

Ceremonija u crkvi nosi sa sobom niz procesa, tako da ukoliko planirate da se tradicionalno venčate, ovo su stvari koje će vas zanimati.

Mnogi mladenci sanjaju momenat kada će im sveštenik staviti krune na glavu i pred bogom ovekovečiti njihovu ljubav.

Ipak, mnogi se iznenade kada čuju da pre crkvenog venčanja treba da "polažu" predbračni ispit.

Mlada, Venčanje, Svadba, Mlada sa kovertom
foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Šta je predbračni ispit?

Predbračni ispit sadrži niz detalja, a prvi kaže da u crkveni brak mogu da sklope dvoje punoletnih osoba, muško i žensko.

Polaganje predbračnog ispita odvija se pod kontrolom sveštenika. Za ispit mladenci treba da pripreme sledeće: crkvenu krštenicu, potvrdu od svog nadležnog sveštenika o slobodnom bračnom stanju. Roditelji mladenaca mogu da budu prisutni, a ne moraju, ukoliko su sprečeni. Mladenci se pitaju da li su se slobodnom voljom odlučili na brak.

Važna je i sledeća sitnica, predbračni ispit mora da se obavi tri nedelje pre venčanja. Sveštenik onda ima dovoljno vremena da obavi tri liturgije u crkvi, da oglasi želju kandidata za venčanje i da pita narod da li postoji neka smetnja za njihov brak. Oglašavanje može da se vrši na liturgijama na praznike i u tim situacijama oglasni rok traje kraće od tri nedelje.

Kada je venčanje u crkvi u pitanju, važno je mesto i vreme njegovog obavljanja. Zabranjeno je venčanje za vreme posta. Venčanje i svadba se ne organizuju u sredu i petak, na Krstovdan 18. januara, na Usekovanje 11. septembra i na Krstovdan 27. septembra. Venčanje se ne vrši ni na Vaskrs, kao ni za vreme Uskršnje nedelje zato što su ti dani posvećeni vaskrsenju, Isusa Hrista.

Kada je u pitanju mesto, crkveni brak bi trebalo da se sklopi u crkvi, odnosno hramu. Ukoliko su mlada ili mladoženja sprečeni da iz zdravstvenih razloga prisustvuju venčanju, obred može da se obavi u kući jednog od njih.

Svadba, Venčanje, Mladenci, Mlada, Mlađoženja
foto: Profimedia

Predbračni ispit i lična iskustva

Znamo da se običaji razlikuju od kraja do kraja, ipak, predbračni ispit se praktikuje u gotovo svim delovima zemlje.

A kao i za sve ostalo i ovde postoje različite varijacije i različita iskustva, mi smo porazgovarali sa nekoliko žena iz Srbije ne bi li smo saznali kako je sve to izgledalo.

- Iskrena da budem, mene je čitava ta situacija iznervirala. Pričali smo o odnosima u braku, ali sveštenik je sve vreme govorio tako kao da je samo žena za sve kriva i da ona izaziva svađe. Kao da je hteo da nas isprovocira, i generalizovao je osobine žena i muškaraca. Nisam se raspravljala sa njim, ali se uopšte nisam slagala sa njegovim stavovima. Ipak, budući da dugo poznaje mog muža, održao je divan govor na venčanju i oduševio je sve, ispričala nam je Natalija iz Beograda.

Jovana iz Pančeva nam je ispričala kako ona i njen suprug uopšte nisu ni imali predbračni ispit, budući da su se venčali u Crnoj Gori i sve što im je bilo potrebno je krštenica.

A Ana iz Niša nam je rekla da je sve izgledalo jednostavno i prijatno.

- Došli smo u crkvu, tamo nas je sačekao sveštenik. Ponudio nas je kafom, pitao za ime, godine i osnovne podatke. Pitao je za kuma i starog svata. Ispričao nam je šta je sve neophodno za venčanje i dao nam je spisak koji je podrazumevao gotovo iste namirnice kao za slavu- pogaču, ulje i vino. Rekao nam je da ne treba da kupujemo platno i sveće da oni već imaju u crkvi i obavestio nas je da venčanje košta 16 hiljada dinara. Da je obavezno prisustvo barem jednog roditelja sa obe strane i da roditelji plaćaju po 5 hiljada, a kumovi po tri.

Nakon tih osnovnih informacija počeo je da razgovara o običnim svakodnevnim stvarima i bilo je zaista prijatno.

Bilo kako bilo, i crkva, kao i svaka druga institucija ima svoja pravila koja moraju da se poštuju. Negde su ona čista formalnost, negde su strožija, ali postoje.

Ipak, sve je u skladu sa situacijom i prilagođeno za sve. A kakvo će čije iskustvo biti, kao i za sve, zavisi od čoveka do čoveka.

BONUS VIDEO: VUJADINOV I MOJ BRAK NIJE SAVRŠEN Mirka Vasiljević o nesporazumima sa suprugom: Kad čovek nešto STVARNO ŽELI on pronađe način

02:09

VUJADINOV I MOJ BRAK NIJE SAVRŠEN Mirka Vasiljević o nesporazumima sa suprugom: Kad čovek nešto STVARNO ŽELI on pronađe način

(Espreso/najzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.