OVA AMERČKA BILJKA JE RODILA U LESKOVCU, A OD NJE SE ZARAĐUJE BOGOVSKI: Za samo 1 kilogram će KAPATI NOVAC KAO KIŠA
Biljka koja se sadi u Leskovcu, Foto: EPA/BILAWAL ARBAB

PAŽNJA

OVA AMERČKA BILJKA JE RODILA U LESKOVCU, A OD NJE SE ZARAĐUJE BOGOVSKI: Za samo 1 kilogram će KAPATI NOVAC KAO KIŠA

Da ova biljka zaista može da uspe i u našim krajevima potvrđuje fotografija sa Fejsbuk profila "Leskovačka onlajn pijaca" gde je članica grupe objavila da je na njenom imanju rodio kikiriki

Objavljeno:

Svi znamo da kikiriki potiče iz porodice mahunarki, ali da li ste znali da vodi poreklo iz Južne Amerike?

Posebno je interesantno da ova biljka uspeva i u našim krajevima, njviše u Vojvodini.

S obzirom da je kikiriki biljka toplih predela osetljiva na niske temperature pa se preporučuje da se seje od maja kada prođu kasni prolećni mrazevi, a temperatura setvene zemlje dostigne 15 stepeni.

Za uspešan uzgoj neophodno je plodno, rastresito zemljište s dosta peska i dobrom drenažom kako bi se sprečila pojava gljivica. Za jedan hektar potrebno je 40-50 kg semena, a prinos je između 1.000 i 1.400 kg po hektaru, piše Agropress.

Da ova biljka zaista može da uspe i u našim krajevima potvrđuje fotografija sa Fejsbuk profila "Leskovačka onlajn pijaca" gde je članica grupe objavila da je na njenom imanju rodio kikiriki.

Grickalice, Čips, Kikiriki
foto: Profimedia

- Rodio kikiriki - piše u objavi uz fotografiju na kojoj se vide mahune kikirikija.

Ova fotografija je pokrenula lavinu komentara članova, a mnogi su bili oduševljeni te su autorku objave pitali gde mogu da nabave seme kako bi i oni zasadili.

Drugi su se raspitivali i kako to ova biljka uspeva kod nas kao i kako mogu da je zasade.

- Sadi se u redove maltene kao krompir. Što više nagrćeš više daje prinosa, ali redovi moraju da imaju veći razmak nego zbog zagrtanja - odgovorila je autorka.

Inače u radnjama i zdravoj hrani potrošači mogu kupiti kilogram sirovog kikirikija od 350 dinara, dok je pečeni od 400 dinara.

02:12

MIHAJLO NASTAVIO PORODIČNI POSAO OD KOGA KAŽE DA SE DOBRO ŽIVI! Imam sezonce iz Bujanovca, teško je ali ova biljka je PROFITABILNA

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.