EVO ŠTA PREDSTAVLJA URASTAO NOKAT NA PALCU: Ni za živu glavu ga NE DIRAJTE, ova greška vas može SKUPO KOŠTATI
Ilustracija, Foto: Profimedia

zapamtite

EVO ŠTA PREDSTAVLJA URASTAO NOKAT NA PALCU: Ni za živu glavu ga NE DIRAJTE, ova greška vas može SKUPO KOŠTATI

Ako želite da sprečite urasli nokat ili da popravite povredu, evo šta treba da uradite...

Objavljeno:

Urastao nokat je vrlo česta pojava. Iako nije opasan, može brzo da pređe u upalu i izazove brojne zdravstvene probleme. Ako želite da sprečite urasli nokat ili da popravite povredu, evo šta treba da uradite...

Koje su posledice urastanja

Urastao nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored njega. Ako se ne leči na vreme, upala može da se proširi i prodre u tkivo, a može da dovede i do hirurške intervencije. Mesto gde nokat ulazi u meso može lako da se inficira i zagnoji, jer se tu stvara otvorena rana koja veoma sporo zarasta.

Kako lečiti urastao nokat

noge
foto: Frederic Cirou / PhotoAlto / Profimedia

Nokat koji počinje da raste u meso može brzo izazvati upalu. Tada se ne sme dirati, ali čim se upala smiri, treba započeti lečenje. Upala se rešava antibioticima ili antibiotskom mastom (pri prvim znacima upale). Najsigurnije rešenje je odlazak kod pedikera, koji će profesionalno sanirati povredu.

Šta uzrokuje urastanje

- pogrešno sečenje noktiju - naglo dobijanje na težini (tokom trudnoće) - stara povreda noktiju (deformacija) - preuske cipele - ravna stopala (loše gazište)

Šta možemo da radimo kod kuće?

Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli i potopite stopala 20 minuta ujutru i uveče. So će omekšati kožu i dezinfikovati ranu. Čim primetite upalu, kupite u apoteci antibiotsku mast, pa je nanesite na prst i nokat ujutru i uveče, posle kupanja. Ne stavljajte čarapu, već ostavite mast da deluje što duže.

Kako pravilno seći nokte na nogama

- Nokte treba rezati ravno, a nikako zaobljene, odnosno dijagonalno. - Ako se strana iseče previše duboko, nokat može da se deformiše i uraste u kožu.

00:06

BILI SU KAO NOKAT I MESO: Dok je Buba Koreli u pritvoru, Jala Brat ne izlazi iz TERETANE, ni reč o prijatelju (VIDEO)

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.