ČAK 7 DRŽAVA U AMERICI JE ZABRANILO KORIŠČENJE OVE BILJKE: Tvrde da sadrži DROGU, ako se uzme čak i u MALOJ DOZI...
Krazom, Foto: Sarayut Thaneerat / Alamy / Alamy / Profimedia

paŽnja

ČAK 7 DRŽAVA U AMERICI JE ZABRANILO KORIŠČENJE OVE BILJKE: Tvrde da sadrži DROGU, ako se uzme čak i u MALOJ DOZI...

Trenutno, jedan popularan biljni dodatak je kratom, ali nov izveštaj sugeriše da možda nije dobar kako je predstavljen.

Objavljeno:

Kratom je biljni dodatak i u mnogim zemljama može da se kupi bez recepta, koristi se za upravljanje anksioznošću, depresijom, bolom i drugim simptomima, ali vlade nekih zemalja sve više smatraju da su njegovi zdravstveni rizici veći od koristi.

Osim lekova protiv bolova bez recepta i propisanih lekova, mnogi ljudi danas posežu za prirodnim lekovima, poput biljnih dodataka, kako bi tretirali bol i probleme sa raspoloženjem.

Trenutno, jedan popularan biljni dodatak je kratom, ali nov izveštaj sugeriše da možda nije dobar kako je predstavljen.

Supstance 7-hidroksimitraginin i mitraginin su na listi kontrolisanih supstanci u Srbiji, što znači da je kratom i kod nas ilegalan, ipak povremeno se pojavljivao na crnim tržištima.

Šta je kratom?

kratom
foto: Sarayut Thaneerat / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema Nacionalnom institutu za zloupotrebu droga (NIDA), kratom je biljni suplement koji može proizvesti efekte nalik opioidima i stimulansima kod korisnika.

Kratom potiče od listova zimzelenog drveta (Mitragyna speciosa) koje se uzgaja u jugoistočnoj Aziji i uglavnom se prodaje u tečnom ili prahu obliku – poput kapsula, infuziranog u pića i konzumiranog sirovog.

Uprava za hranu i lekove (FDA) još nije odobrila medicinsku upotrebu kratoma, ali neki Amerikanci su prijavili da koriste ovaj dodatak kao pojačivač energije, poboljšavač raspoloženja, sredstvo protiv bolova i sedativ.

Kako kratom deluje?

Tačna nauka o tome kako kratom deluje još je relativno nejasna, ali prema Klinici Mayo, veruje se da deluje na opioidne receptore.

Osim pod nadzorom ovlašćenog lekara, savetuje se da se ne uzima kratom.

Evo šta se uglavnom zna o tome kako kratom deluje:

Kad se uzima u manjim dozama, kratom deluje kao stimulans, čineći korisnike energičnijim i vedrijim. U većim dozama, može služiti kao sredstvo za ublažavanje bola i sedativ, zavisno o individualnoj hemiji tela. Takođe se tvrdi da kratom pomaže protiv kašlja.

Prema Američkom centru za lečenje zavisnosti, kada se kratom konzumira u visokim dozama, može imati efekte slične morfijumu, što mu daje veći potencijal za zavisnost.

Takođe se koristi za ublažavanje simptoma povlačenja od opioida u kliničkom okruženju među nekim populacijama.

Nuspojave kratoma

FDA kratom navodi kao „drogu hemijske zabrinutosti“, a njegova neregulisana priroda otežava utvrđivanje koje sastojke zapravo sadrži.

Neka istraživanja sugerišu posebnu pažnju zbog moguće kontaminacije teškim metalima i bakterijama.

Osim nepoznatih sastojaka, kratom ima razne poznate nuspojave, uključujući gubitak težine, suvoću u ustima, zimicu, mučninu, oštećenje jetre i bol u mišićima.

Pored toga, pokazano je da visoke doze kratoma dovode do napada, konfuzije, smanjenog libida, tremora i problema sa srcem i plućima kod nekih pojedinaca.

Sažetak objavljenog saopštenja Ureda američkog tužilaštva iz jula 2023. godine navodi sledeće o potencijalnim nuspojavama kratoma:

Prema Upravi za hranu i lekove (FDA), upotreba kratoma povezana je sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima, uključujući, ali ne ograničavajući se na napade, oštećenje jetre, zavisnost i smrt. Nuspojave mogu takođe uključivati depresiju disanja, nervozu, uzbuđenost, nespavanje, halucinacije, zabludu, tremore, gubitak libida, zatvor, mučninu, povraćanje i jake znake i simptome povlačenja.

02:14

OVA BILJKA VREDI PRAVO BOGATSTVO Porodica napustila Beodrad da gaji travke podno Rtnja: Gledali ih kao čudake a njima se ISPALTILO

(Espreso/City magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.