KADA VIDITE ŠTA ŽVAKANJE ŽVAKE RADI VAŠEM TELU NEĆETE VEROVATI: Stručnjak otkrio da li je DOBRO za ORGANIZAM
Žvaka, Foto: Profimedia

PAŽNJA

KADA VIDITE ŠTA ŽVAKANJE ŽVAKE RADI VAŠEM TELU NEĆETE VEROVATI: Stručnjak otkrio da li je DOBRO za ORGANIZAM

Istraživanje iz 2015. ukazuje na to da redovno žvakanje žvakaće gume može smanjiti stres i teskobu i poboljšati mentalno zdravlje

Objavljeno:

Istraživanja pokazuju da većina Amerikanaca žvaće žvakaću gumu nekoliko puta nedeljno, dok najveći ljubitelji žvakaće gume pojedu više komada dnevno. Iznenađuje li vas ta brojka?

Ilana Kerš, klinička nutricionistkinja specijalizovana za probavne bolesti na NewYork-Presbyterian Columbia University Irving medicinskom centru, ističe da je sigurno žvakati žvakaću gumu svaki dan, ali da umerenost igra ključnu ulogu.

Žvaka
foto: Profimedia

Istraživanje iz 2015. ukazuje na to da redovno žvakanje žvakaće gume može smanjiti stres i teskobu i poboljšati mentalno zdravlje. To je zbog povećanja serotonina u mozgu, što povoljno utiče na raspoloženje.

Međutim, treba paziti na unos šećera jer konzumiranje zaslađene žvakaće gume može negativno uticati na zdravlje, posebno ako se to radi svakodnevno. Žvakanje žvakaće gume bez šećera može smanjiti rizik od karijesa, podstičući proizvodnju pljuvačke koja ispire štetne kiseline i ostatke hrane iz usne duplje.

Žvake, Žvaka
foto: Profimedia

Razni su uticaji

Ali, ako imate IBS ili probavne probleme, prekomerno žvakanje žvakaćih guma bez šećera može iritirati želudac. Takođe, važno je paziti na sastojke, kao što je Xylitol, koji može biti štetan za kućne ljubimce.

Žvakaća guma može poboljšati pamćenje, dok redovno žvakanje može uzrokovati poremećaj TMZ-a i dovesti do glavobolja i bolova u vilici. Žvakanje žvakaće gume tokom šetnje može povećati udaljenost hoda i sagorevanje kalorija.

Međutim, treba paziti jer žvakaća guma može potisnuti osećaj gladi i dovesti do poremećenih obrazaca ishrane.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.