UTICAJ MEDITACIJE NA MENTALNO ZDRAVLJE ŠOKIRAO NAUČNIKE: Evo kako ova metoda POMAŽE VAŠEM MOZGU
Meditacija, Foto: Profimedia

pažnja

UTICAJ MEDITACIJE NA MENTALNO ZDRAVLJE ŠOKIRAO NAUČNIKE: Evo kako ova metoda POMAŽE VAŠEM MOZGU

U stanju duboke fokusiranosti na njih nisu uticali čak ni jaki spoljašnji zvukovi

Objavljeno:

Meditacija je temelj budističke vere koja zahteva visok stepen koncentracije kako bi se valjano sprovodila. Budistički monasi često su predmet izučavanja naučnika i lekara koji pokušvaju da odgonetnu koliko meditacija utiče na njihovo zdravlje.

Rezultati najnovije studije koja je objavljena u Međunarodnom časopisu psihofiziologije otkrivaju meditacija može doneti pozitivne promene u mentalnom zdravlju, koncentraciji i smanjenju stresa, piše Psajpost. Meditacija pruža osećaj smirenosti i pomažei onome ko je praktikuje da se fokusira na sadašnji trenutak.

Meditacija, Joga
foto: Profimedia

Da bi se odgonetnula veza između veze tradicionalne budističke meditacije i njenog uticaja na moždanu aktivnost, urađena je studija sa grupom 115 monaha iz budističkih manastira u Indiji. Učesnici su imali između 25 i 80 godina, nisu imali oštećenja sluha, povrede, potrese mozga ili neke neurološke poremećaje.

Njihova aktivnost mouga praćena je pomoću elektroencefalografije (EEG). U pitanju je metoda snimanja moždane aktivnosti koja uključuje postavljanje elktroda na glavu kako bi se izmerili električni impulsi koje šalje mozak.

Moždane aktivnosti su snimane tokom pasivnog stanja opuštene budnosti tokom meditacije. Rezultati su otkrili da u poređenju sa pasivnim stanjem, tradicionalne meditativne prakse su dovele do smanjenja amplitude MMH- što predstavlja odgovor mozga na iznenadne i retke spoljašnje stimulanse poput buke i neočekivanog zvuka.

Žena, Meditacija, Smirenost, Starija žena, Sunce
foto: Profimedia

To znači da su monasi uspeli da se skoncentrišu do te mere na meditaciju da su manje reagovali na spoljašnje stimulanse. U stanju duboke meditacije njih praktično ništa ne može da omete čak ni jaki zvukovi.

Kako su objasnili naučnici, to dokazuje odraz njihovog dubokog unutrašnjeg fokusa i smanjene pažnje na spoljašnji svet. Ova studija pružala je dublje razumevanje veze između meditacije i aktivnosti mozga, ali je neophodno nastaviti sa istraživanjem na ovom polju kako bi se dobili što precizniji rezultati.

Treba napomenuti da rezultati ove studije sugerišu da je postojala razlika između monahe na osnovu njihovih godina i iskustva u meditaciji. Ipak, prema rečima istraživača nesporno je da meditacija ima određene efekate na ljudski mozak.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/ Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.