DRESER OTKRIO KAKO DA NAUČITE PSA NA POVODAC: Uz ove mudre trikove ići će vezan za SAMO nekoliko DANA, prelako je
Pas, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

DRESER OTKRIO KAKO DA NAUČITE PSA NA POVODAC: Uz ove mudre trikove ići će vezan za SAMO nekoliko DANA, prelako je

Nije komplikovano naučiti psa da šeta na povocu uz stručne savete u samo nekoliko dana.

Objavljeno:

Svi već znamo da kuce uživaju u šetnjama, ali kada je reč o mladom psu nenaviknutom na povodac, ono može biti nesigurno kada ih prvi put povežete s povocem i pokušavate kontrolisati njihovo kretanje.

Štenci posebno mogu reagovati na ovu promenu svojim prirodnim instinktima za odbranu. Odrasli psi, ako ste ga usvojili a oni nisu navikli na povodac, mogu biti uzbuđeni i povlačiti vas prilikom šetnje, čak i ako pokušavate da ih obučite da ne vuku.

Važno je napomenuti da svaki pas ima svoju jedinstvenu prirodu, pa bi pristup njihovom obučavanju trebalo da bude individualizovan. Ipak, postoje neka opšta pravila koja važe za sve pse.

Prvo i najvažnije pravilo u obuci pasa je da nema čvrstih pravila, napominju iskusni dreseri. Svaki pas reaguje drugačije na povodac - neki ga prihvate bez problema a neki se opiru u nedogled. Strpljenje, samopouzdanje i postepen pristup su ključni. Pas se obučava na povodac tokom šetnje i igre.

Pas
foto: Profimedia

Vlasnik treba da pripremi povodac sa dugačkim kanapom, pozove psa po imenu, mazi ga i pažljivo stavi ogrlicu na vrat. Ako ljubimac pokaže nervozu ili pokuša ogrlicu da skine, odvucite mu pažnju igrom.

Povežite povodac s igrom

Kada prikačite povodac, pustite psa da trči neko vreme i povlači ga. Pratite ga pažljivo kako ne bi zapeo negde i povredio se. Povremeno pozovite ljubimca prema sebi i nagradite ga koristeći manje poslastice.

Vremenom, skraćujte dužinu povoca i naučite psa da hoda pored vas. Povodac treba prikačiti čim pas napusti kuću kako bi ga povezivao sa šetnjom. Ako pas povlači, stanite, smirite se, pa krenite ponovo. Cilj je da pas doživljava povodac kao nešto pozitivno.

Ponekad psi mogu odlučiti da se ne žele da šetaju i ukopaju se. U takvim trenucima najveća je greška ako ih prisiljavate da nastave ponudite poslasticu i nagradite ih kada krenu. Svaki put kada pas zastane pored vas, možete ga nagraditi.

pas
foto: Profimedia

Ako se pridržavate ovih principa pri obuci psa na povodcu, videćete pozitivne rezultate već nakon nekoliko dana.

BONUS VIDEO:

00:09

Pas u kolima u Zemunu

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.