SVE O NAMIRNICI U KOJOJ SE SRBI DAVE PREKO CELE GODINE: Kada budete čuli KOLIKO je zdrav, ješćete ga SVAKI DAN
Kukuruz, Foto: Printscreen/Youtube/ just.katebake

SAZNAJTE

SVE O NAMIRNICI U KOJOJ SE SRBI DAVE PREKO CELE GODINE: Kada budete čuli KOLIKO je zdrav, ješćete ga SVAKI DAN

Kukuruz nam dolazi poreklom iz Meksika, ali je svoj put preko Amerike do Evrope našao u 16. veku gde je ubrzo posao jedna od omiljenih namirnica do dana današnjeg.

Objavljeno:

Pri pomisli na zdrave namirnice, malo ko će ga se setiti, ali kukuruz je iz više razloga zaslužio da se nađe na toj listi. On sadrži važne antioksidanse i ne treba da vas grize savest kada sebi priuštite ovu ukusnu užinu.

Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kukuruz pomaže organizmu da neutrališe loš uticaj slobodnih radikala.

Iako biste možda očekivali da se to njegovo svojstvo gubi nakon termičke obrade, zapravo je suprotno. Naime, kuvanjem ili pečenjem, kukuruz postaje zdraviji nego što je u sirovom obliku (slično važi i za paradajz).

Zašto je kukuruz zdrav?

Kao i kod ostalih žitarica, jednu od njegovih glavnih komponenti čine vlakna. Ona su bitna za pravilan rad organa za varenje i zdravlje creva. Kukuruz je lako svarljiv, a možete ga konzumirati samostalno ili kao sastojak kuvanih jela i salata.

Kukuruz
foto: Printscreen/Youtube/ just.katebake

Osim vlakana, kukuruz sadrži ugljene hidrate, kao i mali procenat masti. Procenat šećera varira u zavisnosti od sorte (najviše ga sadrži tzv. šećerac). S obzirom na to da se priprema bez masnoće i ulja, kada ga jedete, u organizam nećete uneti previše kalorija.

Od vitamina koje sadrži, zastupljeni su oni iz B grupe. Vitamin B1 (tiamin) doprinosi boljoj koncentraciju i mentalnim sposobnostima.

Vitamin B9 (folna kiselina) prisutan u kukuruzu blagotvorno utiče na različite metaboličke procese, a unos optimalne količine posebno je važan tokom trudnoće. Vitamin A zaslužan je za zdravu kožu i kosu, pravilan rast i razvoj kostiju i zuba, kao i za normalno funkcionisanje sistema za varenje i disanje.

00:29

Privatnici pljačkali državu: Pojedinci krali pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje iz robnih rezervi

(Espreso/srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.