MALO KO ZNA KAKO SE PRAVILNO BIRA ODEĆA POKOJNIKU: 3 pravila moraju da se ISPOŠTUJU, oglasili se sveštenici
Sanduk, Foto: Shutterstock

paŽnja

MALO KO ZNA KAKO SE PRAVILNO BIRA ODEĆA POKOJNIKU: 3 pravila moraju da se ISPOŠTUJU, oglasili se sveštenici

Odeća zavisi od želje ali i od posla kojim se pokojnik bavio, na primer. vojnici su uglavnom sahranjivani u svečanim vojnim uniformama, policajci u svečanim uniformama itd.

Objavljeno:

U davna vremena pokojnik je za života već unapred birao svoje odelo i čuvamo ga za sahranu, što je porodica znala i to je bila želja pokojnika, ali to više nije praksa.

Odeća mora da bude čista, uredna i ispeglana i da odgovara veličini pokojnika. Odeća zavisi od želje ali i od posla kojim se pokojnik bavio, na primer. vojnici su uglavnom sahranjivani u svečanim vojnim uniformama, policajci u svečanim uniformama itd.

Važna je i obuća, jer se ne praktikuje da se pokojnik sahranjuje bosonog.

Sanduk, Kovčeg
foto: RINA

U zavisnosti od starosti i starosti osobe, bira se i odeća. U slučaju smrti mlade osobe, negde se praktikuje da se takvi ljudi oblače u bele haljine ili odela, a ponekad i u venčanice, jer to označava nevinost i mladost čoveka koji je tek počeo da živi, ali sudbina je prekinula takav deo života.

Za starije, i muškarce i žene, praktikuje se nošenje odela, za muškarce sakoa, šešira ili kačketa u zavisnosti od toga šta je pokojnik voleo, košulje, kravate, pantalona i cipela.

Žene imaju i lepo odelo, ponekad šarenih boja, jer sve zavisi od želje pokojnika da li je već imao spremno ili od želje porodice koja npr. izrazio želju da pokojnik ili pokojnik budu obučeni u nešto svetlije boje zbog karaktera pokojnika i načina života kojim je živeo.

Neki narodi, po svom običaju, pokojnika umotaju u čaršav i sahranjuju ga bez odeće.

Bilo bi lepo i umesno pored glave ili uz stopala staviti neke stvari koje je pokojnik voleo, kao npr. ako je nosila naočare da ih stavi pored glave, neki odevni predmet ili bilo šta iz života te osobe.

03:23

POKOJNI DŽEJ 10 GODINA NIJE SNIMIO PESMU, PA SU SVI ZNALI ZA NJEGA Adil otkrio zbog čega ne pati od hiperprodukcije

(Espreso/funusprevoz.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.