STRUČNJAK UPOZORAVA NA NADUTOST U MENOPAUZI: Mnoge žene POJMA NEMAJU kako to utiče na opšte ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

Obratite pažnju

STRUČNJAK UPOZORAVA NA NADUTOST U MENOPAUZI: Mnoge žene POJMA NEMAJU kako to utiče na opšte ZDRAVLJE

Tokom menopauze dolazi do hormonalnih promena, pre svega u pogledu estrogena i progesterona, što može da poveća osetljivost u gastrointestinalnom traktu.

Objavljeno:

Poznato je da menopauza izaziva valunge, vrtoglavicu i emocionalnu neravnotežu, ali ono što mnogi ne znaju je da ponekad može izazvati probleme sa varenjem, kao što su nadimanje, gasovi, zatvor i dijareja. Na ovo je za britanski Vog upozorila dr Mitili Patipati iz Opšte bolnice u Masačusetsu.

Tokom menopauze dolazi do hormonalnih promena, pre svega u pogledu estrogena i progesterona, što može da poveća osetljivost u gastrointestinalnom traktu“, rekla je ona i dodala da će prirodne posledice starenja, kao što je slabljenje karličnih mišića, doprineti i iritacija.

menopauza
foto: Profimedia

Dr Pathipati savetuje da izbacite hranu za koju primetite da je okidač ili hranu na koju vaš stomak loše reaguje. Da bi ublažio simptome, takođe preporučuje jogu ili bilo koji oblik fizičke aktivnosti koji stimuliše kardiovaskularne pokrete.

Istraživanja sugerišu da više od 90 odsto žena nikada nije naučilo o menopauzi u školi, dok je skoro dve trećine počelo da traži informacije tek kada su počele da doživljavaju simptome.

02:41

SVAKA ŽENA PRAVI OVU GREŠKU KAD UĐE U MENOPAUZU: Neprestano se SVAĐAŠ sa mužem i decom! Evo kako to da PROMENIŠ (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.