OVAJ PROBLEM MUČI SKORO SVAKU ŽENU POSLE 40. GODINE: Ako vam se DEŠAVA TOKOM NOĆI morate da OBRATITE PAŽNJU
Žena u meno pauzi, Foto: Profimedia

menopauza

OVAJ PROBLEM MUČI SKORO SVAKU ŽENU POSLE 40. GODINE: Ako vam se DEŠAVA TOKOM NOĆI morate da OBRATITE PAŽNJU

Znojenje tokom menopauze jeste normalno i predstavlja jedan od simptoma ovog stanja, ali evo šta morate da znate o tome

Objavljeno: 09:09h

Postoji nekoliko dobrih načina kako ublažiti znojenje u menopauzi koji zaista deluju. Saznajte kako se možete rešiti ove neprijatnosti na najbrži mogući način.

Znojenje u klimaksu je jedan od najčešćih simptoma menopauze, pored onog primarnog – prestanka menstruacije. Smatra se da se blizu 85% žena suočava sa ovim problemom tokom klimaksa. Mnoge čak i svakodnevno.

I nije sad tu problem samo to što ste stalno mokri ili vam je vrućina. Sve to vuče svoje konce pa se tako može javiti neprijatan miris ispod pazuha koji samo stvara dodatnu napetost.

menopauza
foto: Profimedia

Menopauza je prirodno stanje do kojeg dolazi starenjem i uglavnom se javlja kod žena oko 50-te godine njihovog života. Do klimaksa i njegovih simptoma može doći ranije, kada se recimo izazove veštačka menopauza (recimo nakon histerektomije).

E sad, ne proživljavaju sve žene ovo isto. Neke više muče naleti vrućine i znojenje tokom dana, dok druge kubure sa noćnim znojenjem u menopauzi.

Naleti vrućine mogu vas dovesti u neprijatnu situaciju, posebno kada ovi simptomi tek počnu da se manifestuju pa još uvek ne znate kako da im se prilagodite. Jave se iznenada i jave se intenzivno. A onda isto tako i nestanu.

Ovi napadi znojenja tokom dana poznatiji su kao valunzi.

Mnoge žene jednostavno trpe ove probleme i prihvate da su valunzi u klimaksu nešto što se podrazumeva.

No da bismo došli do rešenja, hajde da prvo objasnimo kako se manifestuju valunzi, po čemu se razlikuju od znojenja u drugim okolonstima i koji su uzroci ove česte pojave.

Valunzi simptomi

Klimaks i znojenje itekako su povezani. Menopauza je vreme burnih hormonskih promena, a hormoni itekako mogu da budu okidač prekomernog znojenja.

Valunzi u klimaksu su ipak malo specifični.

Kako ih prepoznati?

Naleti znojenja manifestuju se kao iznendani osećaj toplote na licu, vratu i na grudima. Za trenutak vam dođe da izađete iz svoje kože. Slično kao kada je primarna hiperhidroza u pitanju – ne mora biti toplo da biste počeli da se znojite. Pojačano znojenje u menopauzi jalvlja se i bez toga. Centar u mozgu zadužen za regulaciju telesne temperature dobije signal da je telu pretoplo i da treba brzo da ga ohladi, što u osnovi i jeste funkcija znojenja. Sve to se odigra u telu žene brzinom munje – po nekoliko puta na dan.

Znojenje glave u menopauzi je prilično uobičajena stvar zbog koje uglavnom poželite da zaronite glavu u kofu hladne vode. I dok ćete preznojavanje tela kako-tako kontrolisati slojevitim oblačenjem, sa glavom ćete teže izaći na kraj. Ovo može prilično da ometa svakodnevne obaveze i obavljanje poslovnih zadataka. Zamislte da vas u sred bitnog sastanka saleti napad vrućine. Zapravo, verovatnoća za to je velika, jer ovo može biti jedan od vidova znojenja na nervnoj bazi i stres može dodatni biti okidač ove pojave. Krajnje neprijatna situacija.

Znoj, Znojenje, Vrućina, Pazduh
foto: Profimedia

Koliko dugo traju valunzi u menopauzi?

To koliko dugo će preznojavanje u menopauzi trajati zavisi do osobe do osobe. Ako ste u onih 15% srećnica, možda se to vama neće ni desiti.

Prema nekim istraživanjima došlo se do konstatacije da što se ranije menopauza javi, to valunzi mogu duže trajati.

Smatra se da se valunzi tokom menopauze javljaju u proseku tokom 5 godina!

Priznaćete, nije mala stvar, a ni kratak period!

Zato sasvim sigurno treba biti informisan kako smanjiti znojenje u menopauzi, ako već opcije postoje.

Valunzi su jedan vid preznojavanja u menopauzi, a tu je i onaj drugi tipičan vid znojenja karakterističan za ovaj period života žene. To je noćno znojenje.

Noćno znojenje u menopauzi

Noćno znojenje u menopauzi je drugi oblik znojenja koji je, kako i sam naziv sugeriše, karakterističan za noć odnosno za vreme spavanja. Pa još ako često sanjate – sva je prilika da ćete svake noći sanjati da plivate. Noćna znojenja u klimaksu mogu biti zaista intenzivna i to do te mere da remete normalan san, jer morate da ustanete da promenite odeću koja je potpuno mokra od znoja.

Intenzitet i učestalost noćnog znojenja u menopauzi variraju od osobe do osobe. Kod nekih se dešava povremeno i mogu da se izbore sa tim, kod nekih se dešava svaki dan što može da poremeti kvalitet života. Kako nam je zdrav san bitan za normalno funkcionisanje, onda ovome treba pristupiti ozbiljno i naći način kako sprečiti znojenje u menopauzi.

Ostali razlozi preznojavanja u klimaksu

Da ne bude da je klimaks jedini faktor zbog kojeg se znojite, treba da pomenemo i druge faktore koji doprinose pojačanom znojenju uvek – pa i tokom menopauze.

Visoka spoljašnja temperatura

Visoka telesna temperatura

Gojaznost

Konzumiranje alkohola

Pojedini lekovi

Bolesti

Hiperhidroza

No, možete napraviti razliku – ako je znojenje nešto što ste dobili „gratis“ uz izostanak mentruacije, onda možete kriviti klimaks za to. U ovim gore nabrojanim slučajevima verovatno ste prekomerno znojenje doživljavali i pre klimaksa.

znojenje
foto: Profimedia

Da, s pravom se pitate šta se to dešava u klimaksu da počnete odjednom da se znojite?

Šta je uzrok znojenja u menopauzi?

Uzrok pojačanog znojenja u klimaksu su promene u nivou hormona u organizmu.

Najviše na ovo utiče smanjenje nivoa estrogena. Kao što smanjenje ovog hormona pred samu menstruaciju dovodi do pojave PMS simptoma, tako i u menopauzi dovodi do dugoročnijih i napornijih promena u telu žene.

Teorijski ovako:

Pad estrogena, smatra se, utiče na deo mozga koji reguliše telesnu temperaturu. Mi svi imamo neutralnu termalnu zonu koja održava našu telesnu temperaturu stabilnom. Pad estrogena može da suzi ovu zonu pa male promene temperature u okolini mogu da povećaju toplotu tela i pokrenu proces znojenja.

Smatra se da je znojenje u menopauzi učestalije iz dva razloga:

Pad estrogena dovodi do hemijskog disbalansa u mozgu, pa deo mozga zadužen za regulaciju temperature dobije lažni signal da je telu pretoplo i da treba da počne da se znoji.

Koža je osetljivija pa je i sklonija primećivanju i osećanju spoljašnjih promena koje izazivaju znojenje.

Kako smanjiti znojenje u menopauzi?

Mnogo žena trpi jer misle da lek za znojenje u menopauzi ne postoji. Istina je da postoje načini da se ono smanji pa nešto svakako treba pokušati.

Većina lekara savetovaće promene u načinu života barem 3 meseca pre nego što savetuju bilo kakvu terapiju.

To podrazumeva:

Više kretanja

Promene u ishrani, izbegavanje začinjene hrane i unos namirnica bogatih fitoestrogenima

Izbegavanje štetnih navika (pušenje, alkohol, previše kofeina i slično)

Naoružajte se prirodnim dezodoransom i isprobajte proverene načine kako smanjiti znojenje.

SVAKA ŽENA PRAVI OVU GREŠKU KAD UĐE U MENOPAUZU:

02:41

SVAKA ŽENA PRAVI OVU GREŠKU KAD UĐE U MENOPAUZU: Neprestano se SVAĐAŠ sa mužem i decom! Evo kako to da PROMENIŠ (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Znojenjestop.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.