OVO JE NAJSKUPLJA RASA PSA NA SVETU: Poreklom je sa Tibeta, nazivaju ga ''božanskim psom'', a štene košta PAPRENO
Mastif, Foto: Profimedia

WOW

OVO JE NAJSKUPLJA RASA PSA NA SVETU: Poreklom je sa Tibeta, nazivaju ga ''božanskim psom'', a štene košta PAPRENO

Nedavno je u Kini prodano štene tibetanskog mastifa za rekordnih dva miliona dolara, čime je postalo najskuplji pas na svetu

Objavljeno:

Štene je prilikom prodaje imalo impresivnih 90 kilograma te visinu od 80 centimetara.

Iako se često koristi izraz "mastif" za sve velike pasmine pasa, tibetanski mastif zapravo potiče iz Tibeta i Himalaja, a Evropljani su ga tako nazvali. Ova pasmina je vekovima bila korišćena kao pas čuvar stoke i domaćinstava u Tibetu. Međutim, sve do sredine 20. veka bila je gotovo nepoznata u Evropi, a zahvaljujući naporima evropskih uzgajivača, uspela je da se očuva od izumiranja. Postoje različite legende o njihovom poreklu, uključujući priče da su stigli u Centralnu Aziju prateći Atilu Bič Božji, kao i da su tibetanski mastifi bili "božanski psi" koji su predstavljali transformaciju tibetanskog sveštenika u psa.

Tibetanski Mastif
foto: EPA/REN JF CHINA OUT

Nakon ovog neverovatnog prodajnog uspeha, uzgajivači su se posvetili uzgoju ove pasmine. Međutim, ispostavilo se da su tibetanski mastifi vrlo skupi za održavanje, a njihova socijalizacija zahteva dosta vremena.

Ova pasmina pasa smatra se jednom od najzdravijih, s obzirom na to da su tokom procesa evolucije razvili otpornost na većinu bolesti. Fascinantno je da se tokom svog života, u većini slučajeva, ova pasmina pasa ne razboli ni od jedne bolesti.

02:51

ŠTA MOŽETE AKO VAS ILI VAŠEG LJUBIMVA NAPADNE PAS? Advokat detaljno opisao scenario koji sledi posle NEMILOG DOGAĐAJA

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.