OVIH 5 STVARI SE VAŠ PAS UŽASAVA: Prestanite da gušite svog NAJBOLJEG PRIJATELJA ovakvim PONAŠANJEM
Ljubimac, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

OVIH 5 STVARI SE VAŠ PAS UŽASAVA: Prestanite da gušite svog NAJBOLJEG PRIJATELJA ovakvim PONAŠANJEM

Postoje mnogi znaci koje nam oni daju, a kroz koje možemo da znamo šta misle i osećaju.

Objavljeno: 13:52h

Iz ugla psihologa, pas je sa pravom zaslužio titulu "najboljeg čovekog prijatelja". Razlozi su vrline koje poseduje - poslušan je, emotivan, zaštitnički nastrojen prema vlasniku i njegovoj porodici. Primera radi, kad god se vaš pas osloni na vas, često i celom svojom težinom, znajte da je to zapravo njegov način da vas zagrli i da vam stavi do znanja da vas voli.

Takođe, koliko puta ste videli psa kako vas mirno gleda u oči dok se spremate da izađete iz kuće? Njegova smirenost je znak da vam veruje i da zna da se sigurno vraćate. Zevanje kod pasa nije potpuno isto kao i kod ljudi. Psi zevaju kako bi umanjili stres i anksioznost, što im pomaže da se smire i ostanu u prijatnom raspoloženju. To su samo neke od zanimljivosti koje bi svaki vlasnik trebalo da zna, a da li znate šta oni ne podnose? Neke stvari koje im radite su jače od vas, ali psima nisu nimalo prijatne. Evo o čemu je reč:

Ne vole zagrljaje

"Neki psi se naviknu na poljupce i zagrljaje, ali malo koji pas uživa u tome", kaže dr Tajns, specijalista za ponašanje životinja. Grljenje se obično svodi na "umotavanje" oko njihovog tela, što liči na sputavanje. Iako to nije vaša namera, pas će se uznemiriti i možda uplašiti. Psi ne razumeju ovu vrstu interakcije, jer je ne primenjuju sa drugim psima. "Nažalost, mnogi vlasnici žele da pas radi ono što nama prija i da to trpi, ali takav način ophođenja prema njemu nije preporučljiv, jer je on životinja".

Pas
foto: Printscreen Instagram/adoptingd0gs

Ne vole poljupce

Na pitanje da li psi vole poljupce, stručnjak kaže da sve zavisi od psa. To ćete znati na osnovu govora njegovog tela. Ako maše repom, približava vam se da dobije još ili vam uzvrati poljubac na pseći način, a to znači da prihvata vaš način izražavanja ljubavi. "Sve zavisi od toga kako je vaspitan i onoga što je naučio iz iskustva sa ljudima", kaže specijalista za ponašanje životinja. Kada su poljupci povezani sa drugim stvarima koje psi vole, poput maženja i golicanja na osetljivim delovima tela, oni će povezati poljupce sa nečim dobrim. Ipak, neki psi nisu zadovoljni ovom vrstom interakcije.

Ne vole vikanje

Baš kao i ljudi, psi ne podnose vikanje. Oni osećaju vašu emocionalnu reakciju, a agresivan ton može da izazove strah kod pasa. Ponekad, psi mogu čak i da pokažu znakove depresije i osećaja anksioznosti zbog takvih situacija. Kod "razgovaranja" sa psom, najvažniji je ton kojim mu nešto govorite. Povišen ton uvek se povezuje sa zabranama i ljutnjom vlasnika.

Ne vole kad ih oblačite

Iako novonastali trend mnogima čini simpatičnim, psi to ne vole. Ako nisu naučeni na odeću od najranijeg uzrasta, nisu skloni prihvatanju oblačenja. Veterinari smatraju da je odeća za pojedine vrste pasa neophodna, jer ih čuva od hladnoće, ali ima i onih vlasnika pasa koji preteruju sa oblačenjem svojih ljubimaca. Oblačenje pasa preporučuje samo u situacijama kada je napolju temperatura ispod nule.

Pas, Kuče, Pas Zoe
foto: Printscreen/Instagram/angela_and_zoe

Ne vole kad im branite da njuškaju

Kada izvodite psa u šetnju, dozvolite mu da istraži okolinu i njuška. Ova radnja je vrlo prirodna za pse. Čulo mirisa kod pasa je 10.000 od 100.000 puta snažnije od ljudskog. Često se ističe da bi pas mogao da nanjuši jednu kap krvi na području velikom poput olimpijskog bazena. Psima je čulo mirisa ključno za komunikaciju, istraživanje i procenu.

02:20

SVET PLAČE OD SMEHA! Pas prekinuo meč i izvršio nuždu na terenu

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.