OVAJ SUPLEMENT JE NOVAK ĐOKOVIĆ TRAŽIO U SRED MEČA, A EVO ŠTA JE TO ZAPRAVO: Žene ga koriste u DIJETI da bi SMRŠALE
Novak Đoković, Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia

SAZNAJTE

OVAJ SUPLEMENT JE NOVAK ĐOKOVIĆ TRAŽIO U SRED MEČA, A EVO ŠTA JE TO ZAPRAVO: Žene ga koriste u DIJETI da bi SMRŠALE

Šta je "taj" kreatin koji je čak tražio Novak Đoković kad ga je stigao umor na teniskom terenu?

Objavljeno:

Za Novaka Đokovića ponekad kažu da je prava "teniska mašina", a da bi ona radila "kao podmazana", neophodno je i odgovarajuće "gorivo".

Dobro je poznato da se naš teniski as hrani izuzetno kvalitetno, kao i da na meč obično ponese nešto od namirnica. Nekad su to bile banane, u poslednje vreme urme.

Novak dolazi na teren sa torbom prepunom najrazličitijih preparata, pa je zato bilo neobično što je na turniru u Sinsinatiju morao da traži od tima nešto što mu nedostaje. Na kraju je toliko glasno viknuo da su svi čuli - "kreatin"!

Novak Đoković
foto: COREY SIPKIN / AFP / Profimedia

I naravno, planeta je "eksplodirala" tražeći šta je kreatin i kako može da se koristi ovaj suplement.

Kretatin je molekul koji telo proizvodi od aminokiselina, elemenata od kojih su izgrađeni proteini. Najveći deo kreatina je uskladišten u skeletnim mišićima, a mnogo manje u srcu, mozgu i drugim tkivima.

Glavni zadatak kreatina je da obezbedi mišićima brzu energiju za pokret, kontrakciju i opuštanje. Drugim rečima, on predstavlja gorivo za naše telo.

U ljudskom organizmu, jetra, pankreas i bubrezi proizvedu oko 1gr kreatina dnevno. Potrebna su dva, pa se taj ostatak mora nadoknaditi iz životinjskih proteina. Nije ni čudo što su suplementi kreatina postali veliki biznis, vredan 400 miliona dolara godišnje.

Kreatin najčešće pominje u bodibilderskim krugovima, jer vezuje vodu pa mišići deluju moćnije, i žene se često hvataju ovog suplementa. Najviše, zato što se nadaju da će im pomoći pri mršavljenju.

Novak Đoković
foto: EPA/SARAH YENESEL

Međutim, ova supstanca nije nikakav magični prah, pa može da vam pomogne jedino ako već vredno vežbate i imate kontrolisanu ishranu. Kreatin učestvuje u izgradnji snažnijih mišića, a oni donose i pojačanu potrošnju energije.

Za to je potrebno barem nekoliko nedelja korišćenja, pa je tako i Novakova vika u Sinsinatiju bila "malo više teatar, a manje ima realnog smisla".

"Ako Đoković uzima redovno kreatin, onda nema potrebe da ga uzima u toku meča", kaže švajcarski stručnjak za sportsku ishranu Deni Hofsteters. "Ako ne uzima, on mu ne može pomoći. Prvi efekti u eventualnom dodavanju snage mogli bi se osetiti tek nakon sat ili sat i po", tvrdi Deni.

Dijeta po krvnim grupama

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

(Espreso/Lepa&Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.