SRBI SVAKODNEVNO JEDU OVE 3 STVARI, A GORE SU OD ŠEĆERA: Razbesnećete se kada vidite JEDNU, bez NJE SE NE MOŽE
Foto: Printscreen/TikTok/noflakeysalt

NEZDRAVO

SRBI SVAKODNEVNO JEDU OVE 3 STVARI, A GORE SU OD ŠEĆERA: Razbesnećete se kada vidite JEDNU, bez NJE SE NE MOŽE

Znamo da volimo nekada da preteramo sa našom pravom srpskom hranom, ali ne svaki dan

Objavljeno:

Kod uravnotežene ishrane, kako sama reč govori, sve je u balansu. Organizmu su potrebni vitamini, minerali i slično, pa bi se jelovnik trebalo dobrim delom da se sastoji od svežeg voća i povrća. Danas, međutim, imamo gotovo neograničen pristup višestruko obrađenoj hrani i gotovim jelima, zbog čega ih većina ljudi jede previše.

Šećer je jedan od najvećih i najpoznatijih "otrova", a velike količine mogu da nanesu štetu našem zdravlju. Uzrokuje bolesti poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili raka, a upale u telu često su posledica prekomerne konzumacije šećera.

Međutim, u hrani postoje materije koje su potencijalno štetnije od šećera, a to su:

Suhomesnato
foto: Filip Plavčić, Ilustracija

Nitritna so za meso

Većina proizvođača hrane koristi nitritnu so za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako obrađeno meso poput šunke, salame, slanine ili čak kobasice i kako bi pojačali aromu i boju.

To je mešavina kuhinjske soli i kalijumovog ili natrijumovog nitrita (E 249 ili E 250). Kada se ovi proizvodi zagrevaju, stvaraju se štetni nitrozamini koji podstiču čak i razvoj karcinoma. Konzumacija ovih mesnih proizvoda pogoduje i kardiovaskularnim bolestima, i to do 40 posto. Zato je bolje koristiti neprerađeno organsko meso umesto kobasica i sličnih proizvoda, navodi Miss7.

Trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline koje nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagreva veoma dugo i jako, nastaju transmasti – na primer u fritezi.

A te masti mogu da budu štetne za zdravlje, jer povećavaju nivo lošeg LDL holesterola u krvi i mogu da podstaknu arteriosklerozu.

Ako želite da izbegnete trans masti u svojoj ishrani, trebalo bi da izbegavate gotova jela i brzu hranu ako je to ikako moguće. U velikim količinama nalaze se u picama, hamburgerima i duboko prženoj hrani. Ali, i grickalice poput čipsa ili peciva takođe su bogate nezdravim.

Sok, Napitak, Žuti sok
foto: Profimedia

Veštačke boje

Mnoge namirnice prirodno imaju mnogo manje intenzivnu boju nego što smo mi kao potrošači navikli. Slatkiši, kukuruzne pahuljice, ali i mnoga pića su zato među namirnicama koje se često obogaćuju sintetičkim bojama, posebno takozvanim azo-bojama.

Međutim, za njih se sumnja da lako uzrokuju netoleranciju na te materije. Možete da je prepoznate po simptomima kao što su alergija, astma ili edem kože. Kod dece bi veštačke boje mogle da uzrokuju poremećaje pažnje i hiperaktivnost.

OVO JE DRUGI NAJSTROŽI POST, OVAKO GLASI ISHRANA Sveštenik za Kurir TV obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati:

01:05

OVO JE DRUGI NAJSTROŽI POST, OVAKO GLASI ISHRANA Sveštenik za Kurir TV obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati?

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.