JEDAN DEO NA VAŠEM LICU NESTAJE TOKOM VREMENA, A DA TO NI NE VIDITE: Više pogađa žene, a EVO I ZAŠTO
Žena na ogledalu, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

JEDAN DEO NA VAŠEM LICU NESTAJE TOKOM VREMENA, A DA TO NI NE VIDITE: Više pogađa žene, a EVO I ZAŠTO

One nestaju tokom vremena, kako starimo

Objavljeno: 12:50h

Obrve uokviruju naše lice i pomažu nam da izrazimo emocije. Takođe pomažu u zaštiti očiju od vlage i svetlosti. Ali kako starimo, možda ćemo da primetimo da obrve počinju da izgledaju sve tanje.

Otprilike kada dostignemo 40-te, nivoi hormona estrogena ili testosterona počinju da opadaju. A sa tim dolazi i proređivanje kose i gubitak kose. Uz prirodnu reakciju vaše kose na starenje, nekoliko drugih faktora može uzrokovati stanjivanje vaših obrva.

- Istina je da će većina ljudi razviti retke obrve kako stare. S godinama, folikuli dlaka obrva stvaraju tanje, finije dlake - rekao je dermatolog dr Lian Mek za HuffPost sa sedištem u NJujorku.

- Starenje takođe može da izazove smanjenje proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju kose, što dovodi do svetlijih i ređih obrva.

Hormonske promene, uključujući pad estrogena i testosterona, mogu doprineti problemu. Nedostaci hranljivih materija, uključujući vitamin A, vitamin B7 (biotin), cink i gvožđe, mogu usporiti rast kose. Genetika takođe igra ulogu. Mak je rekao da su broj folikula dlake koje imate i debljina obrva genetski predodređeni.

- Ako pojedinac generalno ima manje dlačica obrva, može jednostavno izgledati kao da gubi dlake brže od nekoga ko biološki ima više dlačica od rođenja i sličnog je uzrasta - objašnajva Mek, piše Huff Post.

Kako usporiti stanjivanje obrva?

Ako ste već primetili da vam obrve izgledaju tanko, dermatolozi kažu da postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da usporite proces:

Održavajte zdravu ishranu bogatu antioksidansima, uključujući dugu voća i povrća.

Vitamin E, biotin i suplementi gvožđa bi mogli da pomognu.

Izbegavajte prekomerno čupanje.

Nanesite kremu za sunčanje na obrve, jer UV zraci mogu oštetiti osetljive folikule dlake.

Izbegavajte upotrebu pilinga ili drugih proizvoda za negu kože i kozmetike sa jakim hemikalijama i odlučite se za potpuno prirodne proizvode.

Koristite serum za podsticanje rasta obrva.

00:11

BIĆU MODERNA, IMAĆU ŠIK OBRVE! Nataša Bekvalac SNIMILA ceo proces korekcije, nećete verovati kako sada izgleda! (VIDEO)

(Espreso/magazin novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.